Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.49 (188)
Ten kompot przypomina nieco świąteczny z suszu, ale jest zrobiony ze świeżych owoców, a przez to bardzo orzeźwiający.
gruszki 2 kg
śliwki 500 g
goździki 5 szt.
cukier 400 g
woda 1.3 l
Gruszki myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na pół. Śliwki myjemy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Połówki śliwek wkładamy w połówki gruszek.
Śliwki nakłuwamy wykałaczką, aby nie popękały podczas gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem i goździkami, wkładamy do niej owoce i gotujemy razem 5 min na małym ogniu pod przykryciem.
Przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w temp. 85°C.
Porady
Owoce z kompotu zalane galaretką możemy położyć na powierzchni sernika, na kruchym cieście lub upiec zalane ciastem jogurtowym. Ten przepis na kompot z gruszek i śliwek to połączenie dwóch przepisów, które gorąca polecamy: przepis na kompot z gruszek i przepis na kompot ze śliwek. Będzie pyszny nie tylko od razu do podania,ale przede wszystkim jako kompot na zimę do domowej spiżarni. Przydadzą się do tego odpowiednie akcesoria.