iStock
4.45 (193)
Kiszona brukselka to smaczny sposób na wzmocnienie odporności, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Lekko kwaśna, delikatnie czosnkowa, a do tego niezwykle chrupiąca. W smaku przypomina klasyczną, kiszoną kapustę. Jeśli do tej pory nie przepadaliście za smakiem brukselki, ten przepis z pewnością to zmieni.
brukselka 500 g
czosnek 35 g
sól 20 g
woda 700 ml
Przygotowanie brukselek: Brukselki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy z zewnętrznych liści. Kroimy je na połówki lub na ćwiartki.
Przygotowanie zalewy do kiszonek: Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy. Przekładamy do nich pokrojone brukselki. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, a następnie przekładamy do słoika. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Tak przygotowaną solanką zalewamy zawartość słojów.
Przechowywanie kiszonej brukselki: Słoje szczelnie zakręcamy. Przenosimy je do piwnicy lub w inne chłodne miejsce. Tak przechowywana, kiszonka z brukselki będzie gotowa po dwóch tygodniach.
Porady
- Do kiszenia brukselki najlepiej sprawdzą się szklane słoje, jednak można je też kisić w kamiennych naczyniach.
- Przed zakręceniem słojów należy upewnić się, że żadna z brukselek nie wystaje ponad powierzchnię wody. Wystające fragmenty mogą w łatwy sposób się zepsuć, przez co cała zawartość słoja nie będzie nadawała się do spożycia.
- Dla wzbogacenia smaku kiszonej brukselki, do solanki polecamy dodać odrobinę korzenia chrzanu lub kilka ziarenek ziela angielskiego. Kiszoną brukselkę można również przyrządzić z dodatkiem świeżego kopru.
- Pozostałe po przygotowaniu kiszonki, wierzchnie liście brukselki warto zachować. Świetnie sprawdzą się jako jeden ze składników bulionu warzywnego.
- Zakręcone słoje z kiszoną brukselką powinny być przechowywane w chłodnym pomieszczeniu. Jeśli zauważycie, że brukselka zbyt szybko fermentuje, oznacza to, że temperatura jest za wysoka. Można ją wówczas przełożyć do lodówki.
- Podczas fermentacji, ze słoika może wypłynąć odrobina solanki – jest to naturalne. Warto jednak, ustawić słoiki z brukselką na tacy, by zaoszczędzić sobie ewentualnego sprzątania.
- Przez pierwsze kilka dni kiszonka intensywnie fermentuje. Może temu towarzyszyć bulgotanie, zbieranie się piany, czy też charakterystyczne syczenie. Jest to naturalny element procesu fermentacji, który nie świadczy o zepsuciu się zawartości słoika.
Kiszone brukselki, podobnie jak inne rodzaje kiszonek, zawierają duże ilości cennych antyoksydantów. Zawarte w nich bakterie probiotyczne wspierają prawidłową pracę układu trawiennego, przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a niekiedy mogą być też stosowane pomocniczo w walce z alergią. Kiszonki znane są z swych właściwości wzmacniających odporność, a także oczyszczających organizm. Warto włączyć je do diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Kiszona brukselka fantastycznie pasuje do zimnych i gorących mięs. Świetnie sprawdzi się również jako składnik sałatek, imprezowych koreczków, czy też jako samodzielna przekąska. Można z niej również przygotować smaczną zupę albo też wykorzystać ją do przygotowania bigosu z kiszonej brukselki.