www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Pieczona brukselka z mikrofali to ekspresowy sposób na przygotowanie dodatku do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Składników jest niewiele, dlatego główną rolę gra smak małych kapustek. Glazura z masłem i miodem oraz posypka z prażonych migdałów sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Sprawdź przepis na pieczoną brukselkę z mikrofali.
miód 20 g
brukselka 500 g
masło 15 g
migdały 25 g
Brukselki: myjemy je, osuszamy lekko (w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnie liście) i przekładamy do miski, która może być używana w kuchence mikrofalowej. Dolewamy 15 ml wody.
Mikrofalówka: ustawiamy wysoką moc i wstawiamy miskę na 4 minuty, aż brukselka będzie prawie miękka, ale jeszcze chrupiąca. Odsączamy ją i studzimy.
Doprawianie: dodajemy masło, sól i miód (możemy też użyć masła solonego, wtedy nie dodajemy już soli). Mieszamy i wsadzamy do mikrofalówki na kolejną minutę. Na koniec prażymy migdały na suchej patelni i posypujemy nimi pieczoną brukselkę z mikrofali.
Źródło: serwis partnerski: BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-brussels-sprouts