Ailsa Burt

Pieczona brukselka z mikrofali

Ocena:

5 (2)

  • 10 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pieczona brukselka z mikrofali to ekspresowy sposób na przygotowanie dodatku do obiadu. Pasuje zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Składników jest niewiele, dlatego główną rolę gra smak małych kapustek. Glazura z masłem i miodem oraz posypka z prażonych migdałów sprawiają, że trudno się jej oprzeć. Sprawdź przepis na pieczoną brukselkę z mikrofali. 

Składniki:

  • miód  20 g

  • brukselka  500 g

  • masło  15 g

  • migdały  25 g

Pieczona brukselka z mikrofali - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Brukselki: myjemy je, osuszamy lekko (w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnie liście) i przekładamy do miski, która może być używana w kuchence mikrofalowej. Dolewamy 15 ml wody.

  • Krok 2:

    Mikrofalówka:  ustawiamy wysoką moc i wstawiamy miskę na 4 minuty, aż brukselka będzie prawie miękka, ale jeszcze chrupiąca. Odsączamy ją i studzimy.

  • Krok 3:

    Doprawianie: dodajemy masło, sól i miód (możemy też użyć masła solonego, wtedy nie dodajemy już soli). Mieszamy i wsadzamy do mikrofalówki na kolejną minutę. Na koniec prażymy migdały na suchej patelni i posypujemy nimi pieczoną brukselkę z mikrofali. 

    Źródło: serwis partnerski: BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/microwave-brussels-sprouts

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne