0 (0)
Kanapka drwala to duży, obfity w składniki burger z soczystym kotletem z wołowiny. Puszystą maślaną bułkę wypełniają także świeże warzywa, chrupiący boczek i panierowany camembert. Smak kanapki podkreśla prosty sos majonezowo-musztardowy. Od dziś możecie spełnić zachciankę na sycące danie typu fast food bez wychodzenia z domu. Sprawdźcie, jak zrobić burger drwala w zaciszu własnej kuchni.
bułka 2 szt.
mięso mielone wołowe 300 g
sól 3 g
pieprz 3 g
olej 60 ml
boczek wędzony 80 g
camembert 1 szt.
jajka 1 szt.
bułka tarta 20 g
sałata lodowa 70 g
czerwona cebula 40 g
pomidor 100 g
majonez 30 g
musztarda 10 g
ketchup 5 g
Przygotowanie dodatków: łączymy w miseczce majonez, ketchup i musztardę (może być łagodna w smaku, na przykład delikatesowa, lub pikantna, taka jak dijon). Mieszamy składniki łyżką, aż otrzymamy jednolity sos. Wstawiamy go do lodówki. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w krążki. Sałatę lodową szatkujemy. Pomidor myjemy i kroimy w dość grube plasterki (najlepiej, żeby były dopasowane średnicą do wielkości bułki, dzięki temu otrzymamy efektowny, stabilny burger drwala).
foodie.by.bb
Mięso: doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i przez chwilę wyrabiamy ręką. Najlepiej sprawdzi się łopatka, antrykot, łata lub pręga wołowa. Kluczem do soczystego burgera jest to, żeby wybrany kawałek mięsa zawierał odpowiednią ilość tłuszczu – nie mniej niż 15%. Nie polecamy używania chudej polędwicy lub szynki. Formujemy dwa kotlety, dopasowując ich wielkość do rozmiaru bułki. Możemy ułożyć je wewnątrz okrągłej metalowej wycinarki, żeby miały równe krawędzie.
foodie.by.bb
Smażenie boczku i kotletów: rozgrzewamy łyżkę oleju (15 ml) na patelni. Podsmażamy na nim 4 plastry boczku, przez minutę z każdej strony. Odsączamy je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni układamy kotlety. Doprawiamy je solą. Po 2 minutach przewracamy na drugą stronę (najlepiej za pomocą szerokiej łopatki kuchennej z otworami). Czekamy kolejne 2 minuty i zdejmujemy je z patelni. Pamiętajmy, że jeśli będą smażyć się zbyt długo, staną się twarde i suche. Powinny osiągnąć wewnątrz temperaturę 70°C. Możemy kontrolować ją za pomocą specjalnego termometru.
foodie.by.bb
Camembert: przekrajamy na pół, tworząc dwa krążki. Zanurzamy je najpierw w rozmąconym jajku, a potem w drobnej bułce tartej. Jeśli chcemy się upewnić, że ser nie rozpłynie się podczas smażenia, możemy powtórzyć tę czynność i zrobić podwójną panierkę. Rozgrzewamy pozostały olej na patelni. Smażymy krążki camemberta na złoty kolor, po czym odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
foodie.by.bb
Składanie kanapki: bułki przekrajamy na pół. Podgrzewamy je na patelni grillowej, w opiekaczu do panini lub piekarniku. Powinny być rumiane i lekko chrupiące. Polecamy wykorzystać bułki do burgerów domowej roboty, ale można też kupić maślane bułeczki w lokalnej piekarni. Obie połówki smarujemy sosem. Na spodniej części układamy kolejno panierowany ser, plastry boczku, pomidor, cebulę i kotlet. Jako ostatnia ląduje na kanapce sałata. Przykrywamy ją drugą połówką bułki.
foodie.by.bb
Podanie: przytrzymując burger jedną ręką, wbijamy w niego długą ozdobną wykałaczkę do koreczków lub patyczek do szaszłyków. Serwujemy od razu. Kanapka drwala świetnie smakuje z klasycznymi frytkami domowej roboty. Dla urozmaicenia posiłku można też zrobić rumiane łódeczki ziemniaczane.
foodie.by.bb