4.55 (146)
Rabarbar tylko na słodko? Skądże znowu! Jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych - do mięs, serów lub warzyw - tak jak w tej kanapce.
ocet winny 50 ml
musztarda 10 g
tymianek 4 g
brązowy cukier 40 g
oliwa z oliwek 15 ml
papryka wędzona 4 g
sól 3 g
pieprz 3 g
szalotka 5 szt.
sól morska 3 g
olej 15 ml
pomidor 5 szt.
czosnek 5 ząbków
papryka chili 0.5 szt.
czerwona papryka 1 szt.
żółta papryka 1 szt.
kromka chleba 8 szt.
bakłażan 1 szt.
rabarbar 400 g
cukinia 1 szt.
Purée: rabarbar oczyszczamy z włókien i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy olej i wrzucamy posiekane szalotki. Gdy się zeszklą, dodajemy 3 zmiażdżone ząbki czosnku i posiekane chili pozbawione pestek. Podsmażamy kolejne 2 min. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, dodajemy rabarbar, 4 oczyszczone i rozdrobnione pomidory, ocet, musztardę i brązowy cukier. Gotujemy 15 min na małym ogniu, a następnie studzimy i miksujemy na purée. Przyprawiamy wędzoną papryką, solą morską i pieprzem.
Warzywa: myjemy i kroimy w plastry o grubości 5–7 mm. Za pomocą pędzelka smarujemy je ze wszystkich stron oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową. Skrapiamy ją olejem i umieszczamy na niej plastry warzyw. Grillujemy je, obracając od czasu do czasu. Na koniec posypujemy wszystko tymiankiem. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kanapki: kromki chleba nacieramy czosnkiem, lekko skrapiamy oliwą i podpiekamy. Umieszczamy na nich plastry warzyw, a na wierzchu kładziemy sporą porcję rabarbarowego purée.
Porady
Wypróbuj więcej przepisów na ciasto z rabarbarem