Pyszna zupa, a przy tym bardzo szybko się ją przygotowuje.
Składniki:
Biała część pora 78 gram
Ziemniaki 370 gram
Seler korzenny 50 gram
Marchewka 70 gram
2 szklanki rosołu lub bulionu
szczypta cukru
szczypta pieprzu kolorowego
1 łyżka mascarpone
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2-3 łyżki groszku ptysiowego
1 łyżka oleju i 1 łyżka masła do smażenia
Jarzynowa zupa- krem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Pokrojony w kostkę por wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zeszklić dodając cukier, następnie wrzucić startą marchewkę i seler, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmażyć podlewając odrobiną rosołu.
Następnie wlać pozostały rosół, dodać szczyptę pieprzu i gotować wolno do miękkości, około 15 minut.
Na końcu dodać mascarpone i zmiksować podręcznym blenderem .