Zdrowa, pyszna i pachnąca zupa. Przepis jest łatwy, idealny dla początkujących. Polecam!
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
pół pora
3 ziemniaki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki Kremowego serka smietankowego Turek (lub podobnego)
1 czubata łyżka mąki
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka lubczyku
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
szczypta bazylii
Zupa jarzynowa wegetariańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę szatkujemy, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na plasterki, półksiężyce i kosteczki. Zalewamy ok. 1,5-2 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na minimalny i chwilę gotujemy. W tym czasie kroimy ziemniaki na średnie kawałki. Por przekrajamy wzdłuż, szatkujemy i sparzamy kilakrotnie na durszlaku. Do zupy dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, wrzucamy por i ziemniaki. Podgotowujemy przez ok. 7 minut. W tym czasie do połowy szklanki zimnej wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki i roztrzepujemy widelcem. Zdejmujemy zupę z gazu i najlepiej przez sitko wlewamy wodę z mąką do zupy. Dodajemy 2 łyżeczki serka śmietankowego i 2 szczypty ziół prowansalskich. Mieszamy i ponownie stawiamy na ogień. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, w razie potrzeb Vegetą. Tuż przed końcem doprawiania wsypujemy szczyptę bazylii. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i przykrywamy na ok. 3-5 minut. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe, które po obgotowaniu gorzknieją. Smacznego!