Zupa jarzynowa wegetariańska

Ocena:

4.35 (190)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
Zdrowa, pyszna i pachnąca zupa. Przepis jest łatwy, idealny dla początkujących. Polecam!

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • pół pora
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki Kremowego serka smietankowego Turek (lub podobnego)
  • 1 czubata łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka lubczyku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta bazylii

Zupa jarzynowa wegetariańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Cebulę szatkujemy, marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na plasterki, półksiężyce i kosteczki. Zalewamy ok. 1,5-2 litrami zimnej wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na minimalny i chwilę gotujemy. W tym czasie kroimy ziemniaki na średnie kawałki. Por przekrajamy wzdłuż, szatkujemy i sparzamy kilakrotnie na durszlaku. Do zupy dodajemy 1/2 łyżeczki cukru, wrzucamy por i ziemniaki. Podgotowujemy przez ok. 7 minut. W tym czasie do połowy szklanki zimnej wody wsypujemy 1 czubatą łyżkę mąki i roztrzepujemy widelcem. Zdejmujemy zupę z gazu i najlepiej przez sitko wlewamy wodę z mąką do zupy. Dodajemy 2 łyżeczki serka śmietankowego i 2 szczypty ziół prowansalskich. Mieszamy i ponownie stawiamy na ogień. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, w razie potrzeb Vegetą. Tuż przed końcem doprawiania wsypujemy szczyptę bazylii. Gotujemy ok. 1 minuty i zdejmujemy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany i przykrywamy na ok. 3-5 minut. Przed podaniem wyciągamy liście laurowe, które po obgotowaniu gorzknieją. Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne