Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 1 godzina 30 minut
Porcja: 280 kcal
Składniki:
1 pstrąg
25 dag mrożonych krewetek
1 l bulionu warzywnego
1/2 pęczka posiekanej natki
cytryna
2 łyżki żelatyny
puszka zielonego groszku
pęczek brokułów
3 jajka
majonez (w tubie)
3 marchewki
białko i ocet
sól
biały pieprz
Galaretka z krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żelatynę namoczyć. Do wrzącego bulionu włożyć krewetki i sprawioną rybę, gotować ok. 10 min. Wyjąć, rybę pokroić na kawałki. Wywar sklarować wbijając białko z odrobiną octu. Przecedzić, doprawić, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować, pokroić w talarki. Brokuły ugotować, podzielić na różyczki. Marchewkę ugotować, pokroić w krążki.
Na spód misy wylać cienką warstwę wywaru. Gdy zastygnie, wycisnąć wzór z majonezu, po czym ułożyć kolejno warstwy: jajka, marchewki, natki, pstrąga, groszku, krewetek, marchewki, majonezu, pstrąga, brokułów, krewetek i jajka.
Całość delikatnie zalać wywarem. Wstawić do lodówki na godzinę do zastygnięcia. Galaretę wyłożyć na półmisek, odwracając naczynie. Pokroić, ew. przystroić ósemkami cytryny.