Owoce nasturcji maja korzenny smak, a zamarynowane doskonale zastępują kapary.
Składniki:
6 szklanek owoców nasturcji ( młode, zielone – nie mogą zbrązowieć )( ok. 1 kg )
2 łyżki soli
½ szklanki octu 10%
1 szklanka cukru
4 goździki
2 owoce badianu ( anyż gwiazdkowy)
1 łyżka miodu ( czubata – lub jak jest płynny to 2 )
po 1 suszonej papryczce chili na słoiczek
3 szklanki wody ( + woda do obgotowania owoców nasturcji jakieś 1,5 litra )
Domowe kapary wg babcigramolki : - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przebrać owoce nasturcji odrzucając uszkodzone i zbrązowiałe owoce . Umyć na sicie . Zagotować wodę z solą . Wsypać nasturcję i blanszować 10 minut. Odcedzić .
Przygotować zalewę .Zagotować 3 szklanki wody z octem, cukrem, miodem, goździkami, badianem i trzymać gotująca się 5 minut.
Ułożyć w słoiczkach owoce nasturcji dodając do każdego słoika 1 suszoną papryczkę chili .Zalać gorąca zalewą . Zakręcić słoiczki i pasteryzować 15 minut.