Domowe śledzie Bismarck

Ocena:

4.49 (154)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Lekko słodkie, ale i pachnące zielem angielskim i cebulką śledzie Bismarck zasmakują nawet tym, którzy nie przepadają za tymi rybami. Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • śledzie  6 szt.

  • cebula  2 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • woda  500 ml

  • ocet  250 ml

  • sól  3 g

  • liść laurowy  3 szt.

  • cukier  3 g

  • ziele angielskie  5 szt.

  • gorczyca  5 g

Domowe śledzie bismarck - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śledzie czyścimy: odcinamy głowy, płetwy i ogony, usuwamy ości. Albo dzielimy na płaty i zwijamy, albo tniemy na dzwonka, układamy w słoju.

  • Krok 2:

    Cebule i marchewki obieramy, kroimy w plasterki, mieszamy razem z resztą składników i gotujemy marynatę (doprawiamy do smaku, klasyczne śledzie Bismarck są lekko słodkawe). Przygotowane śledzie zalewamy zimną marynatą, zakręcamy, odstawiamy do lodówki na 2–4 dni.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz przepis: sałatka śledziowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne