Przepis na te gołąbki dostałam od koleżanki. Zrobiłam i wszystkim moim domownikom bardzo smakowały.
Składniki:
1 kg świeżej kapusty
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 duża cebula
2 szklanki ryżu
1/2 szklanki kaszy manny
5 jajek
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
3 kostki rosołowe
1 słoiczek koncentratu 200g
mąka do obtaczania
oliwa do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
1/4 szklanki śmietany
2 łyżki mąki do sosu
Cygańskie gołąbki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.
Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Podajemy z chlebem.
SMACZNEGO.
Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.