Gołąbki z włoskiej kapusty

Ocena:

4.45 (172)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Gołąbki z kapusty włoskiej to tradycyjne polskie danie. Idealnie smakują nadziewane mięsem wieprzowym i ryżem lub w wersji wegetariańskiej kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej jest dość pracochłonny i zajmuje dużo czasu. To jeden z tych przepisów, które warto przygotować w kilka osób, a dodatkowe porcje zamrozić. Gołąbki z kapusty włoskiej w sosie pomidorowym to ulubione danie najmłodszych dzieci. Proste i tanie składniki sprawiają, że są posiłkiem na każdą kieszeń. Koniecznie wypróbujcie gołąbki z kapusty włoskiej na rodzinny obiad!

Składniki:

  • kapusta włoska  1 kg

  • bulion warzywny  0.75 szklanki

  • olej  4 łyżki stołowe

  • masło  2 łyżki stołowe

  • cebula  1 szt.

  • kasza gryczana  0.75 szklanki

  • suszone grzyby  200 g

  • jajka  2 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Gołąbki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na początek całą główkę kapusty należy włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować 5 minut. Następnie podzielić na liście i ostudzić je w misce z lodowatą wodą. Z dużych liści ściąć grube nerwy. Potem warzywo na gołąbki z kapusty włoskiej należy oprószyć solą i pieprzem.

    iStock-kapusta-wloska-min
  • Krok 2:

    Grzyby należy umyć i moczyć 1 godzinę w 3/4 szklanki wody. Następnie gotować w tej samej wodzie ok. 45 minut i wyłowić grzyby. Wywar z grzybów uzupełnić wodą do objętości 1 i 1/2 szklanki, posolić, zagotować, wsypać prażoną kaszę gryczaną i ugotować ją na sypko.

    kasza-gryczana-iStock (1)
  • Krok 3:

    Aby przygotować farsz na gołąbki z włoskiej kapusty należy w następnym kroku opłukać i posiekać natkę pietruszki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Grzyby posiekać, dodać do cebuli i dusić ok. 5 minut. Jajko ugotować na twardo i posiekać. Prażoną kaszę gryczaną połączyć z cebulą, grzybami, natką, posiekanym jajkiem, wymieszać z surowym jajkiem i masłem, przyprawić.

    cebula-iStock (1)
  • Krok 4:

    Następnie farsz należy nałożyć na liście kapusty i ciasno zwinąć, formując gołąbki w kapuście. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać łyżkę oleju, dno wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki z włoskiej kapusty lekko obsmażyć na pozostałym oleju, ułożyć w garnku ciasno jeden obok drugiego. Zalać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Gołąbki z kapusty włoskiej należy podawać z ziemniakami z wody okraszonymi zrumienioną cebulką.

    pietruszka-iStock (1)

Porady

  • Powyższy przepis na gołąbki jest przepisem wegetariańskim. Jeśli chcecie zrobić mięsny farsz, polecamy sprawdzić przepis na gołąbki domowe lub gołąbki z indykiem, kurkumą i kuskusem.
  • Warto pamiętać, że gołąbki z kapusty włoskiej mogą być zapiekane w formie żaroodpornej.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zawijać gołąbki z kapusty włoskiej?

Gołąbki z kapusty włoskiej to klasyk polskiej kuchni. Ich zawinięcie może jednak sprawić niewprawionym kucharzom pewne trudności. Jak zawijać gołąbki z kapusty włoskiej, aby się nie rozwijały? Na początek należy pozbyć się wierzchnich zabrudzonych i porwanych liści, które ma każda kapusta włoska. Gołąbki z uszkodzonych liści będą się rozpadać. Ze środkowych liści należy wyciąć twardą żyłkę i włożyć każdy z nich na chwilę do gotującej wody, aby zmiękł i był elastyczny. Na środku liścia kładziemy farsz. Gołąbki z kapusty włoskiej można zwijać tak, jak krokiety lub jak naleśniki. W przypadku metody na naleśnika farsz na gołąbki należy umieści na dole liścia i zwijać w przeciwną stronę. Ważne, aby przy obu sposobach kontrolować umieszczenie nadzienia. Farsz do gołąbków z kapusty włoskiej nie może wychodzić na zewnątrz. 

Gołąbki z kapusty włoskiej będą doskonale smakować zapieczone w formie żaroodpornej lub tradycyjnej brytfance. Wtedy warto przygotować większą ilość sosu pomidorowego, aby gołąbki były dokładnie przykryte.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne