5 (2)
Croque monsieur to zapiekana kanapka z serem, szynką i sosem beszamelowym. Wywodzi się z kuchni francuskiej, ale jest znana i lubiana w różnych wariantach na całym świecie. Nic dziwnego – puszysty chleb podpieczony na maśle, wypełniony kremowymi dodatkami i kruchą szynką to śniadanie marzeń. Sprawdźcie, jak zrobić croque monsieur. Przepis na tę klasyczną francuską kanapkę pokochają miłośnicy rozpływającego się żółtego sera.
masło 55 g
mąka pszenna 15 g
mleko 150 ml
sól 2 g
pieprz 2 g
gałka muszkatołowa 1 g
szynka 80 g
ser gruyere 100 g
musztarda dijon 20 g
kromka chleba 4 szt.
Rozpuszczamy 15 g masła w rondelku. Dodajemy mąkę pszenną. Mieszamy zasmażkę i podgrzewamy ją przez chwilę, żeby pozbyć się surowego smaku skrobi. Stopniowo wlewamy lekko podgrzane mleko. Beszamel szybko zacznie gęstnieć, więc rozrabiamy go na bieżąco za pomocą rózgi kuchennej. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Zestawiamy sos z palnika, kiedy zgęstnieje i zyska kremową konsystencję. Jeśli za bardzo odparował, możemy rozcieńczyć go odrobiną mleka lub śmietanki.
foodie.by.bb
Kroimy 4 dosyć grube kromki pszennego chleba (najlepiej wykorzystać świeży, wiejski bochenek, z chrupiącą skórką). Żeby pajdy wyszły równe, warto użyć długiego noża z ząbkowanym ostrzem i kroić kromki długimi, posuwistymi ruchami. Rozpuszczamy około 40 g masła (na przykład w mikrofali). Smarujemy nim chleb, korzystając z pędzelka cukierniczego. Możemy też wyjąć je wcześniej z lodówki, żeby zmiękło i użyć noża stołowego. Rozgrzewamy patelnię. Kładziemy na niej kromki stroną posmarowaną masłem. Podpiekamy je, aż staną się lekko chrupiące i rumiane.
foodie.by.bb
Ścieramy ser na dużych oczkach tarki. Na tost croque monsieur najlepiej nadaje się gruyère –rodzaj twardego, dojrzewającego szwajcarskiego sera z krowiego mleka, o charakterystycznym, lekko orzechowym smaku. Doskonale się rozpuszcza, tworząc kremowe wnętrze kanapki i świetnie komponując się z beszamelem. Jest to jednak dosyć drogi produkt. W zamian możemy wykorzystać na przykład połączenie półtwardej mozzarelli i dojrzałego sera cheddar.
foodie.by.bb
Smarujemy nieopieczoną stronę kromki chleba musztardą. Nakładamy plasterki szynki (gotowanej lub wędzonej). Jeśli chcemy zrobić prawdziwie dekadencką zapiekankę, możemy wykorzystać prosciutto lub serrano, a nawet podsmażony na chrupko boczek. Posypujemy warstwę szynki startym serem. Drugą kromkę smarujemy beszamelem. Składamy. Tak samo postępujemy z następną kanapką (zostawiamy część gruyère i sosu do zapiekania tostów).
foodie.by.bb
Umieszczamy kanapki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu każdej z nich rozsmarowujemy resztę beszamelu. Posypujemy serem. Możemy dodatkowo oprószyć je słodką papryką lub świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 5 minut lub do czasu, kiedy ser całkowicie się rozpuści i lekko zarumieni. Warto w tym celu wykorzystać funkcję grill.
foodie.by.bb
Wyjmujemy croque monsieur z piekarnika, przekładamy na deskę i przekrajamy na pół. Serwujemy od razu. Obok możemy podać prostą, lekką sałatkę, na przykład z rukoli i pomidorków koktajlowych. Jeśli serwujemy francuską kanapkę z serem i szynką na sycący lunch lub brunch ze znajomymi, warto przyrządzić dodatkowo frytki belgijskie lub łódeczki ziemniaczane.
foodie.by.bb