Anna Myśliwiec Barney Desmazery

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem

Ocena:

5 (3)

  • 3 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem wypełniona jest bogatym nadzieniem z blanszowanych, zielonych łodyg i pożywnego mięsa. Pieprz kajeński i gałka muszkatołowa nadają potrawie niezwykłego aromatu, a szynka prosciutto i kiełbasa sprawiają, że jest niezwykle smaczna i sycąca. Jeśli lubimy chrupiące dodatki, nie zapomnijmy o pistacjach, które idealnie komponują się z farszem. Sprawdźcie nasz niezawodny przepis na zapiekankę z kurczakiem i szparagami.

Składniki:

  • szparagi  300 g

  • pierś z kurczaka  600 g

  • szynka parmeńska (prosciutto)  150 g

  • kiełbasa  1.2 kg

  • pistacje  150 g

  • pieprz kajeński (mielony)  1 szczypta

  • masło  75 g

  • mąka  600 g

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • smalec  75 g

  • mleko  75 ml

  • jajka  1 szt.

  • szalotka  1 szt.

  • musztarda  10 g

  • sól  10 g

  • woda  250 ml

  • sałata  250 g

Zapiekanka ze szparagami i kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Szparagi (najlepsze będą zielone, nie trzeba ich obierać) dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie odrywamy zdrewniałą końcówkę. Do większego garnka (ok. 5 litrów pojemności) wlewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i doprowadzamy do wrzenia. Gdy będzie bulgotać, wrzucamy szparagi i blanszujemy przez 2 minuty. Po tym czasie szybko przekładamy je do miski z lodowatą wodą (chcemy zatrzymać proces gotowania warzywa, by zachowało swoją chrupkość). Po 5 minutach odlewamy wodę i odcinamy główkę (przyda nam się do dekoracji naszego dania).

  • Krok 2:

    Pierś z kurczaka tniemy na długie paski o grubości ok. 2-3 cm. Szynkę prosciutto (lub inną ulubioną wędlinę, koniecznie pokrojoną w cienkie plasterki – może to być np. boczek) owijamy wokół części pasków kurczaka i zblanszowanych szparagów.

  • Krok 3:

    Kiełbasę (najlepsza będzie z piersi kurczaka – jest delikatniejsza, niż wieprzowa) obieramy ze skórki i miażdżymy widelcem na drobne kawałki, a następnie przekładamy do suchej miski. Dodajemy pistacje (warto wybrać niesolone i łuskane, jeśli jednak mamy w łupinach, należy je wcześniej pozbawić skorupek), a także szczyptę pieprzu kajeńskiego i wszystko dokładnie mieszamy (możemy zrobić to rękami). Mięso odstawiamy na bok.

  • Krok 4:

    Przygotowujemy ciasto: do większej miski wsypujemy mąkę, 10 g soli i musztardę (możemy wybrać taką w proszku, która jest stosowana w Wielkiej Brytanii, lub zastąpić ją gorczycą i czarnym pieprzem zmielonymi w moździerzu). Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia.

  • Krok 5:

    Do rondelka wlewamy mleko, 250 ml wody, dokładamy smalec (dobrym zamiennikiem będzie oliwa z oliwek w proporcjach 1:1) i podgrzewamy na niskiej mocy palnika, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie się rozpuszczą. Tłuszcz wlewamy do mąki i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie przekładamy na stolnicę (możemy ją podsypać mąką) i zagniatamy, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.

  • Krok 6:

    Papier do pieczenia przycinamy do wielkości formy na ciasto w kształcie prostokąta (ok. 26x12 cm), zostawiając sporą część zapasu na brzegi. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C (180°C z termoobiegiem).

  • Krok 7:

    Ciasto dzielimy na 3 części, jedną zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce. Resztę wałkujemy na kształt prostokąta i wykładamy nim dno formy razem z bokami (możemy zrobić to bezpośrednio na papierze do pieczenia).

  • Krok 8:

    Część farszu z kiełbasą wykładamy na spód z ciasta. Na to układamy odrobinę szparagów i kurczaka, delikatnie dociskając nadzienie do dna. Czynność powtarzamy, aż kolejne warstwy wypełnią całą formę.

  • Krok 9:

    Jajko rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy, aż zawartość dobrze się połączy. Następnie za pomocą pędzelka cukierniczego smarujemy nim wystające krawędzie surowego ciasta.

  • Krok 10:

    Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na kształt prostokąta o wielkości nieco większej, niż wymiar górnej części formy do pieczenia. Ostrożnie wykładamy je na wierzch i doklejamy do brzegów posmarowanych jajkiem; warto je dodatkowo uszczelnić, ściskając krawędzie palcami. Wierzch ciasta smarujemy jajkiem, a następnie nakłuwamy w trzech miejscach (jest to konieczne, by powietrze z farszu miało którędy uciec podczas pieczenia).

  • Krok 11:

    Zapiekankę pieczmy przez 1 godzinę i 45 minut na środkowej półce piekarnika. Jeśli w trakcie góra zbyt mocno się zarumieni, możemy przykryć ją folią aluminiową lub zmniejszyć temperaturę o 20°C. Przed końcem pieczenia (ok. 15-20 minut) smarujemy wierzch resztą roztrzepanego jajka. Gotowe, brązowo-złote ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.

  • Krok 12:

    Zapiekankę ze szparagami i kurczakiem podajemy dobrze ostudzone, udekorowane główkami szparagów i pokrojoną w plasterki szalotką. Świetnym dodatkiem będzie również świeża sałata, podana np. z sosem winegret z miodem.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/chicken-ham-asparagus-picnic-pie

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne