Chleb, Tomasz Deker

Bułki jogurtowe z sezamem

Ocena:

4.51 (189)

  • 2 godz. 0 min.
Delikatne i mięciutkie bułki jogurtowe z sezamową posypką i makiem. Przepis z książki "Chleb" Tomasza Dekera.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mleka
  • 300 g jogurtu
  • 20 g cukru
  • 10 g soli
  • 21 g drożdży
  • 60 g roztopionego masła
  • 60 g maku
  • 60 g jajka (1 jajko)
  • 50 g sezamu do posypania bułek
  • Łącznie: 1511 g

Bułki jogurtowe z sezamem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wyrabianie ciasta: Do dzieży miksera wsypujemy wszystkie składniki, drożdże wcześniej rozmieszawszy w mleku, mieszamy na niskich obrotach 3 minuty. Zwiększamy obroty i mieszamy kolejne 2–3 minuty. Ciasto powinno być średnio gęste. Optymalna temperatura ciasta to 24°C.
  • Fermentacja wstępna: 1 godzina
  • Dzielenie i formowanie: Ciasto dzielimy na porcje o wadze około 60 g, delikatnie zaokrąglamy i układamy na blasze. Bułki smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
  • Fermentacja końcowa: Około 30 minut na blaszce
  • Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15–20 minut z zaparowywaniem.

Porady

Zobacz też: makaron mie sezamowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne