Obraliście i ugotowaliście za dużo ziemniaków do obiadu i teraz zalegają wam w lodówce? Wszyscy wiemy, że takie wczorajsze gotowane kartofle nie zachwycają już aż tak smakiem i konsystencją, dlatego, zamiast je odgrzewać jako dodatek do mięsa, lepiej wyczarować zupełnie nowe danie. Ten przepis zachwyca już samym wyglądem, a 

Jak odświeżyć wczorajsze ziemniaki?

Co zrobić z ugotowanych ziemniaków, który zostały nam z poprzedniego dnia? Kopytka, kluski, pyzy, knedle, a może leniwe? Możliwości jest całe mnóstwo, ale nic nie smakuje tak dobrze, jak te kotlety ziemniaczane. Aby je zrobić, wystarczy wymieszać tłuczone ziemniaki z jajkiem, mąką, podsmażoną cebulką i przyprawami. Cały sekret ich wyglądu i smaku tkwi jednak w smakowitej skorupce z boczku. To właśnie poprzez owinięcie gotowych kotletów plastrami boczku, kotleciki wyglądają i smakują jak z najlepszej restauracji. Zobaczcie, jak zrobić to cudo, a już zawsze będziecie wykorzystywać w ten sposób resztki ziemniaków. 

Przepis na kotlety ziemniaczane w boczku

Składniki:

  • około 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na maśle.
  2. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozdrabiamy tłuczkiem, aby nie miały grudek. Dodajemy usmażoną cebulę, wbijamy jajko i dosypujemy mąkę oraz sól i pieprz. Wszystko zagniatamy na jednolite ciasto. 
  3. Z powstałej masy ziemniaczanej formujemy kotleciki i każdy z nich owijamy szczelnie 2 plasterkami boczku.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotleciki na średniej mocy palnika.
  5. Gotowe kotlety ziemniaczane podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem.