Jajka to codzienny pokarm dla zdecydowanej większości z nas. Jemy je na śniadanie w postaci jajecznicy, czasem smażymy jajka sadzone na obiad, niekiedy jadamy gotowane na twardo jaja na kanapkach na kolację czy na podwieczorek. 

Jajka z chowu przemysłowego

Jajka je się zatem powszechnie nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Produkcja w fermach na całym świecie liczona jest w tysiącach miliardów sztuk. Suche liczby mogą  nie zrobić odpowiedniego wrażenia z racji ich abstrakcyjnie wielkich wartości. Dość powiedzieć, że w samej Polsce rocznie kury wysiadują około 10 miliardów jaj.

Sklepowe wytłaczanki już dawno wyparły w większości polskich domów tradycyjne jajka od zagrodowych zielononóżek. Te wciąż możemy kupić na targowiskach i jarmarkach.

Często niestety jaja z marketu pozostawiają wiele do życzenia. Głównie w kontekście ich świeżości. Gdy tylko rozbijemy jajko o kant blatu, zaraz sprawdzamy czy wszystko z nim w porządku. I słusznie. Jaja czasem mogą wydzielać nieprzyjemny zapach – wtedy są zepsute i nie nadają się do spożycia pod żadną postacią.

Co oznacza czerwona plamka w rozbitym jajku?

Część z nas jest nieufna także wobec czerwonych plamek w jajkach. Osoby o delikatnym usposobieniu ciężko znoszą niezbyt przyjemny dla oka widok dziwnego elementu na żółtku.

Spójrzcie sami na te zdjęcia. Trzeba przyznać, że każdy z nas choć raz w życiu musiał mieć kontakt z takim oto widokiem: 

 

 

 

 

 

Wyświetl ten post na Instagramie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Post udostępniony przez Danesa Robles_Brisbin (@danesabris)

O co chodzi? Utarło się przekonanie, że jest to zarodek kury, który po prostu nie zdążył się rozwinąć. Nic bardziej mylnego. Kury znoszą jajka w fermach bez zapłodnienia przez kogut, więc nie ma nawet technicznej szansy na to, by natrafić na zarodek w jajkach ze sklepu.

Czym jest więc wspomniana, niezbyt apetyczna, czerwona plamka? Jest to nic innego jak niewielka ilość kurzej krwi, która znalazła się w jajniku lub w jajowodach kury po pęknięciu naczyń krwionośnych. Czy jest się zatem czego bać?

Czy można jeść czerwoną plamkę z jajka?

Zjedzenie tego elementu niczym nie grozi, choć bardziej wrażliwsze osoby mogą śmiało „wyłowić” plamkę z żółtka i normalnie zużyć jajko. Różne są teorie na temat powodów występowania czerwonych plamek w kurzych jajach. Jedna z nich mówi o uwarunkowaniach genetycznych, inna o możliwym wpływie stresu zwierzęcia.

Wniosek? Warto wydać kilkadziesiąt groszy więcej na jajka od „kur szczęśliwych” i „zielononóżek” z wiejskiej zagrody. Tylko z rzadka trafimy wówczas na nieprzyjemną zawartość skorupki i będziemy mieli pewność, że spożywamy produkt najwyższej jakości.