Smak i styl

sfdsdfsfd
02.09.2019

Anchois – właściwości i przepisy na rybny przysmak

Nadadzą smaku każdej potrawie. Doskonale komponują się z makaronem, pizzą i rozmaitymi sałatkami. Warto dodawać je do sosów czy past kanapkowych. Fileciki anchois mają również sporo wartości odżywczych. Sekrety anchois przedstawiamy w cyklu Smak.

Nigella Lawson
29.08.2019

Nigella Lawson – królowa brytyjskiej kuchni i domowych przepisów

„Kształtują nas wspomnienia, a ja najlepiej pamiętam jedzenie, które ugotowałam, i ludzi, którym je podałam” – pisze w jednej ze swoich książek. Miłością do gotowania i jedzenia Nigella Lawson zaraziła też miliony telewidzów i czytelników.

Części wołowiny
26.08.2019

Poszczególne części wołowiny – Mięsny poradnik

Polędwica wołowa to chyba najpopularniejsza część wołowiny. Ale nie jedyna, o czy warto się przekonać! I nawet jeśli nie jesteśmy wyznawcami zasad „piątek ćwiartki”, czyli pełnego wykorzystania mięsa i części zwierzęcia, to jeśli już kupujemy mięso, to wybierajmy i doceniajmy różne części wołowiny. Piotr Szczęsny z Mięsny Bistro&Deli radzi, na co zwrócić uwagę i jakie dania zaplanować w kuchni.

Pierogi - polska kuchnia na talerzu
25.08.2019

Dzień Polskiej Żywności – doceńmy bogactwo rodzimej kuchni

Mało kto wie, że polska kuchnia doczekała się własnego święta. Od 2013 roku pod koniec lata – dokładnie 25 sierpnia – obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. To dobra okazja do skosztowania smaków znanych z dzieciństwa oraz tych jeszcze nieodkrytych, a także do kulinarnych eksperymentów we własnej kuchni.

Okra
19.08.2019

Okra – warzywo w kuchni orientalnej

Okra to mało znana w polskiej kuchni roślina. Zasługuje na uwagę, bo jest bogactwem kwasu foliowego, witaminy C, pektyn, luteiny i karotenoidów. Okrę można jeść na surowo i na ciepło. Znajdujący się w jej strąkach sok jest dobrym zagęstnikiem potraw. Okra to jeden z głównych składników wywodzącego się z Luizjany dania zwanego gumbo. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie? Odpowiadamy w cyklu "Smak".

Historia łyżki
18.08.2019

Łyżka w kuchni – historia sztućca do zupy

„Bez łyżki zła strawa – chociaż dobra potrawa” – mawiano w dawnej Polsce. Od wieków jest jednym z podstawowych sztućców stołowych, służącym nie tylko do spożywania dań płynnych, ale także np. lodów. Często stanowi również… lokatę kapitału. W cyklu Przy wspólnym stole przedstawiamy historię łyżki.

Chałwa
17.08.2019

Chałwa – co warto wiedzieć o tym przysmaku

Chałwa to bardzo popularny specjał, chętnie spożywany samodzielnie, ale również wykorzystywany jako dodatek do rozmaitych słodkich potraw. Jedzona z umiarem może wykazywać korzystny wpływ na zdrowie, jednak wiele zależy od jej składu. Jak podać chałwę? O tym w cyklu Przyjemności na weekend.

Film o kawie
15.08.2019

"Film o kawie" - dokument o małej czarnej obejrzycie w KRAMIE

Kawę pijemy wszyscy. Cappuccino, latte, espresso - bez względu na to, jaką wybieramy, u podstaw każdej filiżanki leży kawowe ziarno. I to właśnie o jego drodze z pola do naszej ulubionej kawiarni opowiada "Film o kawie". Obejrzymy go już dziś, 16 sierpnia, w warszawskim KRAMIE.

Paulina Foremny
15.08.2019

Paulina Foremny i smaki, które nosimy w sobie od dziecka

Na ile są zgodni tata i córka? Pytam o preferencje kulinarne Paulinę Foremny, zwyciężczynię czwartej edycji programu „MasterChef Junior”, i jej tatę.

Kuchnia gruzińska
14.08.2019

Kuchnia gruzińska – od chaczapuri do chinkali

Niewiele zakątków świata może pochwalić się kuchnią o takim bogactwie smaków, zapachów i tradycji. Gruzińskimi specjałami zachwycą się zarówno miłośnicy potraw mięsnych, jak i wegetarianie. Jakimi potrawami kusi kuchnia gruzińska? O tym w cyklu Smaczne miejsca.