Macie ochotę na domową szarlotkę, ale nie chce się wam zagniatać i wałkować ciasta, a potem wylepiać nim foremki? Tę wersję szarlotki zrobicie znacznie łatwiej i szybciej. Zapomnijcie o brudzeniu rąk i blatu. Wystarczy wam mikser i jedna miska.
Jak zrobić odwróconą szarlotkę?
Aby wyczarować najprostszą szarlotkę nie potrzebujecie kilku misek, wałka i stolnicy. Nie będziecie też musieli długo czekać, gdyż wszystko potrwa ledwo 30 minut i to już łącznie z czasem pieczenia. Jak to możliwe? Otóż odwróconą szarlotkę robi się inaczej niż wszystkie inne ciasta tego typu. Zamiast kruchego ciasta, które wymaga zagniatania, chłodzenia i wałkowania, używa się tu szybkiego miksu, przygotowanego w jednej misce. Potem wystarczy tylko wyłożyć spód blachy pokrojonymi jabłkami, zalać je ciastem i zapiec, a po upieczeniu odwrócić ciasto do góry nogami. W ten sposób jabłka ze spodu będą pięknie zapieczone i lekko skarmelizowane. Zobaczcie, jak zrobić odwróconą szarlotkę krok po kroku.
Odwrócona szarlotka - przepis
Składniki:
- 2 duże jabłka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- 100 g cukru + 3 łyżki
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy na małym ogniu, a następnie odstawiamy do wystudzenia.
2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dolewamy roztopione masło i dosypujemy mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy.
3. Jabłka myjemy, kroimy w kostkę i posypujemy 3 łyżkami cukru. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia i wsypujemy tam jabłka, a następnie zalewamy owoce wcześniej przygotowanym ciastem.
4. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25 minut.