Jest prosty sposób, dzięki któremu wielki stos pączków da się zrobić za niecałe 10 złotych. Jak to możliwe? Oto najlepsza metoda, aby napełnić brzuchy, a jednocześnie nie opustoszyć portfeli.

Jak zrobić tanie pączki? Liczą się proporcje

Przepis na domowe pączki nie obejdzie się bez kilku podstawowych składników, jednak jest prosty sposób na to, aby nieco zmniejszyć koszt całej listy zakupów. Wystarczy przygotować ciasto z nieco mniejszą ilością jajek, a zamiast tego dodać trochę więcej drożdży. Taka niewielka zmiana proporcji znacznie obniży koszt domowych pączków, a jednocześnie nie wpłynie znacząco na ich smak czy konsystencję. Takie pączki będą bowiem równie pyszne, puszyste i wyrośnięte. 

Ekonomiczne smażenie pączków

Kolejny sposób na tańsze pączki to smażenie w mniejszym naczyniu. Warto więc wybrać mniejszy garnek, aby zużyć mniej oleju do jego napełnienia. W takiej sytuacji musimy co prawda wrzucać pączki kilkoma małymi partiami, ale za to oszczędzamy sporą ilość tłuszczu, który i tak zwykle wylewamy po smażeniu. Będąc na zakupach warto też wrzucić do koszyka smalec, który wychodzi znacznie taniej niż olej rzepakowy czy słonecznikowy, a równie dobrze nadaje się do smażenia pączków.

Przepis na tanie pączki

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka + odrobina do zaczynu
  • 20 g cukru + 1 łyżka do zaczynu
  • 650 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 ml oleju
  • 2 łyżki octu
  • smalec do smażenia
  • ulubiona konfitura do nadziewania

Przygotowanie:

1. Z drożdży, cukru i ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn i odstawiamy go na około 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować.

2. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z ciepłym mlekiem, mąką, jajkiem, olejem, cukrem i odrobiną octu. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto, a następnie odstawiamy je do wyrośnięcie na 1 godzinę. 

3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego pączki i smażymy je w niewielkim garnuszku na rozgrzanym tłuszczu.