Soczyste i rumiane żeberka wieprzowe to obiad wart grzechu - aby osiągnąć idealny smak i aromat, żeberka można usmażyć, udusić, upiec lub ugrillować.
Najpopularniejszym wariantem jest zwykłe pieczenie lub smażenie, a koneserzy smakowitych żeberek spierają się tylko na temat czasu, który mięso powinno spędzić na rozgrzanym tłuszczu, a także debatują nad rodzajami marynaty. My gorąco zachęcamy jednak do zmiany kultowego przepisu i wypróbowania żeberek w innej wersji - pieczonych w rękawie.
Jak zrobić żeberka pieczone w rękawie?
Dzięki temu przepisowi w prosty sposób otrzymacie gotowe danie obiadowe. Razem z żeberkami wieprzowymi przygotowuje się od razu aromatyczne warzywa - najlepiej nadają się ziemniaki, marchewka, czerwona papryka, a także cukinia.
Smak pieczonych warzyw świetnie podkręci duża ilość przypraw, a także wzbogacenie dania aż 5 ząbkami czosnku. Po upieczeniu wydobędą one głębię smaku z całej potrawy. Gdy już upieczecie żeberka i warzywa, możecie też ugotować ulubioną kaszę, albo zaserwować danie solo - z kaszą będzie jednak jeszcze bardziej sycące.
Przepis na żeberka pieczone w rękawie
Składniki:
- 1,2 kg żeberek wieprzowych
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 9 ząbków czosnku
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki (jeśli są małe, lepiej użyć 5)
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki majonezu
Przygotowanie:
- Żeberka oczyszczamy, koniecznie należy usunąć z nich błonę.
- Następnie żeberka trzeba ponacinać - najpierw wykonujemy nacięcia między żebrami, potem nacinamy od spodu (w poprzek). Na spodniej stronie żeberek powinna powstać kratka z nacięć.
- 4 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
- Teraz przyprawiamy - mięso posypujemy łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Wielbiciele wyrazistych smaków mogą użyć więcej przypraw.
- Czosnkiem nacieramy dokładnie mięso.
- Żeberka owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 2-3 godziny.
- Przygotowujemy warzywa - wszystkie dokładnie myjemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy, paprykę i cukinię pozbawiamy zbędnych elementów. Wszystkie warzywa kroimy.
- Z 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki oregano, a także 5 drobno posiekanych ząbków czosnku, przygotowujemy mieszankę przypraw do warzyw.
- Doprawiamy pokrojone warzywa, mieszamy również z oliwą.
- Umieszczamy przyprawione warzywa w rękawie do pieczenia. Spinamy klipsem albo zawiązujemy, umieszczamy na blaszce. Folię nakłuwamy w kilku miejscach, np. używając wykałaczki. Pieczemy warzywa w 180 stopniach C przez godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy jeszcze sos do żeberek pieczonych w rękawie - w miseczce należy umieścić majonez i wymieszać go z musztardą.
- Żeberka smarujemy powstałą mieszanką (oczywiście po obu stronach).
- Zamarynowane i posmarowane mięso umieszczamy w rękawie do pieczenia.
- Pieczemy w 180 stopniach przez mniej więcej 70 minut. Po upływie 60 minut, wyjmujemy żeberka pieczone w rękawie z piekarnika, rozcinamy folię i smarujemy mięso sokiem, który powstał podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na ostatnie 10 minut.
- Upieczone żeberka kroimy, serwujemy razem z pieczonymi warzywami.