Przejadła się wam klasyczna pomidorówka? Zróbcie ją w takiej wersji, a zakochacie się na nowo w tym smaku. Robert Makłowicz dorzuca do garnka 2 dodatkowe składniki, dzięki którym pomidorówka nabiera zupełnie nowego charakteru. Tak przygotowana staje się znacznie bardziej wyrazista i aromatyczna. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie ten przepis w swoich kuchniach.

Jak zrobić zupę pomidorową inaczej?

Zwykle robicie pomidorową, dodając koncentrat do wczorajszego rosołu? Nic dziwnego, że nie ma w niej nic nadzwyczajnego. Jeśli wykorzystacie sposób Roberta Makłowicza, poznacie zupełnie nową odsłonę tego dania. Istnieje też duża szansa, że taka pomidorowa posmakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią tego smaku. Cały sekret tkwi w odpowiedniej bazie, czyli pomidorach z puszki wymieszanych z tymi świeżymi. Taka podstawa gwarantuje mocny charakter potrawy, jednak, aby w pełni go wydobyć, należy użyć też kilku ważnych dodatków. Makłowicz czerpie z kuchni greckiej i dodaje do pomidorowej szklankę czerwonego wina oraz pół łyżeczki cynamonu. Te dwa składniki genialnie podkręcają smak pomidorów i wydobywają z nich to, co najlepsze. Taki zestaw smaków sprawia, że zwykła pomidorówka staje się daniem niczym z najlepszej restauracji.

Jak przystało na greckie inspiracje, kucharz serwuje ją z makaronem orzo, czyli pastą w kształcie ziarenek ryżu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby takie danie podać też z innym makaronem, ryżem, grzankami, a nawet solo.

Przepis na zupę pomidorową po grecku

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 dojrzałe świeże pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 seler naciowy
  • 1 szklanka wina czerwonego
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3-4 łyżki makaronu orzo
  • sól i pieprz do smaku

1. Świeże pomidory myjemy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do miski i mieszamy z pomidorami z puszki. Rozdrabniamy wszystko na gładką pulpę i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i zagotowujemy na wolnym ogniu.

2. W tym czasie obieramy wszystkie warzywa. Cebulę nacinamy na krzyż, ząbki czosnku tylko lekko rozgniatamy, a seler naciowy siekamy w cienkie plastry. 

3. Kiedy pomidorowa baza się zagotuje, dorzucamy do niej wszystkie warzywa, a po chwili gotowania dolewamy oliwę i wino. Na koniec doprawiamy zupę cynamonem oraz cukrem i wyjmujemy Z garnka cebulę z czosnkiem. 

4. Na 10 minut przed końcem gotowania wsypujemy makaron orzo i doprawiamy zupę do smaku solą oraz pieprzem.