Wszyscy kochamy tradycyjny niedzielny obiad, czyli kotlet schabowy z mizerią i ziemniakami, ale takie proste danie nie każdemu wychodzi równie pysznie. Aby więc zawsze uzyskiwać idealnie kruche i miękkie schabowe, warto wcześniej wymoczyć je w wyrazistej marynacie. Zrobicie ją tylko z kilku tanich składników, a smak i zapach będzie 100x lepszy. Zobaczcie, jakie to proste.
Dobre kotlety schabowe - o tym trzeba pamiętać
Zanim przejdziemy do marynowania kotletów, zacznijmy od złotych zasad, dzięki którym schabowe wychodzą, jak trzeba. Oczywiście pierwszą i najważniejszą kwestią zawsze jest wybór dobrej jakości mięsa. Pamiętajmy więc, aby kupując schab na kotlety zwracać uwagę na to, aby nie był on mokry i śliski. Dobry schab nie powinien też być za bardzo blady, tylko mieć różowy kolor. Warto też sprawdzić, czy mięso nie ma dużo żyłek i chrząstek.
Drugi niezwykle ważny punkt, który wykonuje się jeszcze przed marynowaniem, to oczywiście rozbijanie schabowych. Czasem przy tej czynności w mięsie robią się dziury, dlatego przed rozbijaniem mięsa, warto wyłożyć deskę folią spożywczą. Następnie układamy na tej warstwie plastry schabu i znów przykrywamy całość kolejnym arkuszem folii. Dzięki takiemu prostemu trikowi schab pięknie się rozbije, ale jednocześnie się nie rozerwie.
Źródło: AdobeStock
Jak marynować schab przed smażeniem?
Pewnie wielu z was robiło schab marynowany w mleku czy cebuli, ale to tylko jedna z wielu możliwości. Świetnym pomysłem jest też marynowanie kotletów schabowych w maślance, jogurcie czy kefirze, bo dzięki nabiałowi możemy sprawić, że mięso będzie nie tylko smaczniejsze, ale i bardziej miękkie oraz kruche.
Istnieje jednak jeszcze jedna, dość mało znana metoda marynowania, czyli tak zwany schab na dziko. Pod tą nazwą kryje się prosta i tania, a bardzo wyrazista mieszanka ketchupu, musztardy, czosnku i oleju. Połączenie wszystkich tych smaków i aromatów pozwala uzyskać genialną marynatę, dzięki której schab na kotlety nie tylko staje się bardziej wyrazisty, ale i doskonale kruszeje. Schab na dziko smaży się jednak od razu po wyjęciu z marynaty, natomiast my proponujemy dodatkowo go zapanierować, a efekt będzie jeszcze smaczniejszy.
Przepis na kotlety schabowe w marynacie
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 3-4 łyżki oleju,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 jajka,
- sól, pieprz i suszony majeranek do smaku,
- mąka i bułka tarta do panierowania.
Przygotowanie:
1. W misce łączymy musztardę, olej, ketchup oraz 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz tartym majerankiem, a następnie dokładnie wszystko mieszamy.
2. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy cienko rozbite plastry schabu i wstawiamy całość do lodówki na co najmniej 3-4 godziny.
3. Po upływie kilku godzin wyciągamy schab na kotlety w mieszanki, zdejmujemy z niego nadmiar marynaty i panierujemy jak zwykle w mące, rozmąconych jajkach i bułce tartej.
4. Kotlety schabowe w marynacie smażymy na średniej mocy palnika aż będą rumiane i chrupiące z każdej strony.