Wszyscy wiemy jak ważne jest odpowiednie nawodnienie, a w upały nie ma nic lepszego niż porządnie schłodzona woda, sok czy inny napój. Czasem jednak nie mamy czasu, aby czekać aż butelka czy puszka schłodzi się w lodówce, dlatego warto znać sprytny trik, który przyspieszy cały ten proces. Zobaczcie, jak sprawić, by napoje błyskawicznie złapały niską temperaturę. To banalnie proste i błyskawicznie szybkie.

Jak szybko schłodzić napój?

Gdy żar leje się z nieba zwykle nie mamy ochoty na ciepłe napoje i zdecydowanie wolimy te chłodne. Nalewając je do szklanki, po prostu dorzucamy kostki lodu lub mrożone owoce i gotowe, jednak czasem chcemy schłodzić całą butelkę lub puszkę napoju, a wtedy nie jest to już takie szybkie. Z pomocą przychodzi jednak pewien sprytny trik. Potrzebujecie tylko wody, lodu i odrobiny soli. Chodzi o to, by włożyć butelkę do naczynia wypełnionego wodą, kostkami lodu i 3 łyżkami soli. Już niewielka ilość słonej przyprawy znacznie przyspieszy chłodzenie, gdyż sól narusza krystaliczną strukturę lodu i dzięki temu ekspresowo go rozpuszcza. W ten sposób temperatura wody w naczyniu w mig spada, a napój chłodzi się o wiele szybciej.

Inny sposób na błyskawiczne chłodzenie napojów

Jeśli powyższa metoda was nie przekonuje, możecie też skorzystać z innego triku. Polega on na tym, aby przed włożeniem butelki do zamrażarki owinąć ją wilgotnym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu napój schłodzi się już w 10-15 minut.

Jeśli natomiast będziecie poza domem, bez dostępu do lodówki czy zamrażarki, możecie skorzystać ze pewnego starego plażowego sposobu. Wystarczy tylko zakopać butelkę w piasku, a wtedy co prawda może nie schłodzi się bardzo mocno, ale przynajmniej będzie trzymała temperaturę i nie nagrzeje się na słońcu.