Gdy wybierzecie się na wycieczkę na Śląsk, wstępując do restauracji możecie zauważyć w menu pozycję o nazwie „modra kapusta”. Co to takiego? To nic innego, jak (bardzo zresztą smaczna) zasmażana czerwona kapusta.

Pod wpływem obróbki cieplnej jej kolor się zmienia i robi lekko niebieski, stąd określenie „modra” (a dokładniej „modro kapusta”), stosowane na Śląsku. Podobne danie z tego warzywa robi się w Wielkopolsce - kapusta jest gotowana z cebulą, jabłkami, rodzynkami oraz goździkami i masłem. Ślązacy mają jednak swoje zdanie na ten temat i swój własny patent na ten kapuściany dodatek do drugiego dania.. 

Jak zrobić prawdziwą modrą kapustę?

Na Śląsku modra kapusta, jak zresztą wiele innych dań kuchni tego regionu, jest potrawą bardzo treściwą i dość ciężką. Wszystko za sprawą podsmażonego boczku, który musi się tutaj znaleźć.

Kapustę się szatkuje, gotuje z podsmażonym boczkiem, a później doprawia octem, solą, pieprzem i dodaje troszkę cebuli - może być podsmażona albo surowa. W jednym z odcinków programu „Rączka Gotuje” pojawił się przepis właśnie na taką typową „modro kapustę”. Sprawdźcie poniżej, jak ją przygotować. 

Przepis na modrą kapustę wg Rączki

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 500 ml wody 
  • 2 liście laurowe
  • kilka sztuk ziela angielskiego
  • ocet oraz cukier do smaku
  • sól
  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Przekrójcie kapustę na 4 równe części i poszatkujcie ją drobno. 
  2. Przesypcie kapustę do garnka. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie oraz pół płaskiej łyżeczki soli. 
  3. Do kapusty wlejcie około pół litra wody i zagotujcie. Gotujcie ją na małym ogniu pod przykryciem, aż stanie się półmiękka.
  4. W międzyczasie na patelni podsmażcie pokrojony w kostkę boczek. Tak samo pokrójcie cebulę, ale jeszcze nie dodawajcie jej do kapusty ani boczku.
  5. W momencie, gdy kapusta będzie już miękka, wlejcie do niej kilka łyżek octu oraz podsmażony boczek, wraz z wytopionym tłuszczem. 
  6. Teraz wsypcie surową cebulę, 1 płaską łyżeczkę cukru oraz pieprz. 
  7. Wymieszajcie i duście kapustę jeszcze przez około 5 minut na wolnym ogniu. Smacznego!

Źródło: Rączka Gotuje/YouTube