Macie ochotę na proste ciasto, które będzie robiło wielkie wrażenie, zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem? Ciasto poduszkowe to strzał w dziesiątkę. Prezentuje się jak wypiek z dobrej cukierni, ale w rzeczywistości jest banalnie proste w przygotowaniu. Cały efekt robi bowiem 1 dodatkowy krok w przepisie. Spróbujcie tego wyjątkowego przysmaku, a zaczniecie piec go co tydzień.
Jak zrobić ciasto poduszkowe?
Ciasto poduszkowe smakuje jak sernik i biszkopt 2w1. Skąd jednak wzięła się jego nietypowa nazwa? Wszystko przez charakterystyczny kształt tego wypieku z wystającymi kwadracikami, które nieco przypominają poduszki. Wbrew pozorom taki efektowny wygląd możecie uzyskać bardzo łatwo. Wystarczy przygotować proste ciasto biszkoptowe i wylać je na blachę, a na jego wierzch dodać masę twarogową. Aby ją zrobić, musicie tylko zblendować twaróg, jajka i cukier i skrobię, a następnie wyłożyć mieszankę na cieście, tworząc kratkę. Po upieczeniu nasza masa twarogowa pozostanie na swoim miejscu, a wszystkie przestrzenie wokół niej wyrosną, tworząc urocze poduszeczki.
Zobaczcie pełną listę składników poniżej i koniecznie spróbujcie przygotować to cudo we własnych kuchniach.
Źródło: Getty/iStock
Ciasto poduszkowe - dodatki
Ciasto poduszkowe jest bardzo efektowne samo w sobie, ale jeśli chcecie dodać mu jeszcze więcej uroku, możecie dodać do masy sernikowej kakao lub zblendowane owoce, a wtedy "kratka" nabierze pięknego koloru i dodatkowego smaku. Ciekawym pomysłem jest też ciasto poduszkowe z rodzynkami lub wiórkami kokosowymi. Jakiekolwiek dodatki wybierzecie, musicie je tylko wrzucić do zblendowanej masy sernikowej, a reszta przepisu pozostaje bez zmian.
Przepis na ciasto poduszkowe
Składniki:
- 4 jajka,
- 150 g cukru + 3 łyżki do nadzienia,
- szczypta soli,
- 100 ml oleju,
- 70 ml mleko,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 250 g twarogu,
- 1 łyżka skrobi,
- masło do smarowania blachy,
- cukier puder do dekoracji.
Przygotowanie:
Zaczynamy od ubicia 3 jajek z 150 g cukru i solą. Gdy masa będzie już jednolita, dolewamy olej i mleko i ponownie łączymy całość. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i po raz ostatni mieszamy.
Ciasto przelewamy do blachy, wysmarowanej masłem i wyrównujemy powierzchnię łyżką. W drugiej misce blendujemy twaróg z 1 jajkiem, skrobią i 3 łyżkami cukru. Gdy masa stanie się już gładka i jednolita, przekładamy ją do rękawa cukierniczego i rysujemy nią "kratkę" na wierzchu ciasta.
Tak przygotowane ciasto poduszkowe pieczemy w 180 stopniach przez około 35 minut, a następnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec całość posypujemy cukrem pudrem i gotowe.
Źródło: Youtube.com/@AZIZAGOTOVIT