Getty Images/iStock
4.31 (290)
Gulasz z serc drobiowych jest sycący i bardzo delikatny, a dzięki kompozycji odpowiednich przypraw, takich jak słodka papryka i majeranek, niezwykle aromatyczny. Głębię smaku zawdzięczamy dodatkowi bulionu i smażonej cebulki. To dość tania i łatwa w przygotowaniu potrawa, w dodatku bardzo zdrowa, dlatego warto przyrządzić ją w swojej kuchni i podać z gotowaną kaszą jęczmienną albo ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Wypróbujcie prosty przepis na gulasz z serc drobiowych, który zachwyci domowników.
serca drobiowe 700 g
marchewka 150 g
cebula 100 g
czosnek 10 g
natka pietruszki 30 g
oliwa z oliwek 45 g
sól 1 szczypta
pieprz 3 szczypty
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 5 szt.
słodka papryka 8 g
majeranek 2 szczypty
bulion warzywny 450 ml
mąka 15 g
woda 100 ml
Serduszka drobiowe (kurze lub indycze) najlepiej wybrać świeże, prosto ze sklepu mięsnego. Doskonale sprawdzą się też mrożone, należy je jednak wcześniej całkowicie rozmrozić. Przed przygotowaniem gulaszu podroby dokładnie płuczemy w chłodnej wodzie, a następnie odcinamy żyłki oraz ewentualny tłuszcz. Przecinamy każde serce wzdłuż na pół, ponownie myjemy i osuszamy.
Cebulę i czosnek obieramy z łupin, siekamy w drobną kostkę (czosnek dobrze jest wcześniej rozgnieść tępym końcem noża, możemy go też przecisnąć przez praskę). Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce.
Świeżą natkę pietruszki dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. Liście osuszamy i siekamy.
Na większą patelnię (o średnicy ok. 28 cm) wlewamy oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Naczynie ustawiamy na średniej mocy palnika i dobrze rozgrzewamy tłuszcz. Następnie wrzucamy siekaną cebulę i smażymy przez 7-8 minut, aż się zarumieni. Jeśli chcemy, by nasz gulasz z serc miał bardziej grzybowy smak, pod koniec smażenia cebulki warto dodać 3-4 pieczarki, umyte i pokrojone na plasterki.
Do rumianej cebuli wrzucamy marchewkę, przysmażamy ją przez 4-5 minut, aż nieco zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy go tylko przez chwilę (wystarczy 30-40 sekund, żeby wydobyć z niego aromat).
Dorzucamy serca drobiowe i obsmażamy je przez 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając (robimy to tylko do momentu, aż nie będą surowe z wierzchu).
Zmniejszamy moc palnika prawie do minimum i wlewamy bulion (najlepiej sprawdzi się warzywny). Dodajemy ziele angielskie, majeranek, paprykę słodką i liść laurowy (jeśli chcemy, możemy dodać inne przyprawy, np. szczyptę lubczyku), przykrywamy i gotujemy do miękkości. Powinno to zająć ok. 15-20 minut, jednak warto 5 minut przed upływem tego czasu sprawdzić, czy są gotowe, ponieważ zbyt długo duszone podroby mogą stać się gumowate.
Pod koniec gotowania gulaszu z serduszek drobiowych zagęszczamy jego konsystencję: do 100 ml zimnej wody dodajemy łyżkę mąki pszennej. Dokładnie mieszamy, aż znikną wszystkie grudki. Płyn wylewamy na patelnię i energicznie mieszamy. Na końcu doprowadzamy potrawę do wrzenia (to sprawi, że mączny smak zniknie). Jeśli nie chcemy używać mąki, warto do potrawy dodać rozdrobnioną kromkę pszennego pieczywa (bez skórki). Możemy też pominąć ten krok, jeśli bulion wystarczająco się zredukuje podczas duszenia, a sos nie będzie wodnisty.
Gotową potrawę przyprawiamy pieprzem oraz solą do smaku i posypujemy posiekaną, świeżą natką pietruszki.
Tradycyjny gulasz z serc drobiowych podajemy jeszcze ciepły, z dodatkiem kaszy gryczanej lub jęczmiennej i ogórkiem kiszonym. Jeśli lubimy kulinarne eksperymenty, połączmy go z kremowym i aromatycznym puree ziemniaczanym z kalarepą.