Nina Lange

Wegański sos tzatziki

Ocena:

5 (1)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Wegański sos tzatziki? To możliwe. Ten kremowy dip z twarogu sojowego, ogórka i świeżych ziół zastępuje klasykę, ale nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. To dobry dodatek na imprezowe spotkania, możemy w nim maczać warzywa, np. ogórek i marchewkę, pasuje też do dań z grilla. To ciekawa alternatywa dla greckiej wersji. Wegański sos tzatziki można zrobić również na bazie naturalnego tofu.

Składniki:

  • ogórek  1 szt.

  • sól  1 szczypta

  • świeża mięta  3 gałązki

  • koper  3 gałązki

  • czosnek  1 ząbek

  • tofu  500 g

  • kminek  2 g

  • pieprz  1 szczypta

  • oliwa extra vergine  20 ml

  • marchewka  1 szt.

  • bagietki  1 szt.

Wegański sos tzatziki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórek: typu wąż, w sezonie mogą to być ogórki gruntowe. Myjemy go, połowę drobno ścieramy na tarce kuchennej. Przekładamy na durszlak, lekko solimy i odsączamy, dociskjąc do dna naczynia, żeby wycisnąć jak najwięcej soku.

  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: w międzyczasie płuczemy miętę i koperek, otrząsamy je, żeby usunąć nadmiar wodu. Siekamy drobno, część koperku odkładamy do dekoracji. Obieramy czosnek. Wkładamy tofu do miski, rozdrabniamy je, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, kminek, sól, pieprz i 15 ml oliwy. Na koniec dodajemy ogórek, mieszamy dokładnie. Wegański sos odstawiamy do lodówki na 2 godziny.

  • Krok 3:

    Podanie: drugą połowę ogórka kroimy w słupki. Marchewkę myjemy,  obieramy, kroimy jak ogórek. Wegański sos tzatziki przed podaniem ponownie mieszamy. Wierzch skrapiamy 5 ml oliwy, posypujemy koperkiem. Serwujemy z warzywami i pełnoziarnistą (lub pszenną) bagietką - można ją wcześniej zgrillować.

    Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de,  https://www.eatbetter.de/rezepte/tsatsiki-vegan-cremig-leckeres-rezept

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne