Hans Gerlach
5 (1)
Wegański sos tzatziki? To możliwe. Ten kremowy dip z twarogu sojowego, ogórka i świeżych ziół zastępuje klasykę, ale nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego. To dobry dodatek na imprezowe spotkania, możemy w nim maczać warzywa, np. ogórek i marchewkę, pasuje też do dań z grilla. To ciekawa alternatywa dla greckiej wersji. Wegański sos tzatziki można zrobić również na bazie naturalnego tofu.
ogórek 1 szt.
sól 1 szczypta
świeża mięta 3 gałązki
koper 3 gałązki
czosnek 1 ząbek
tofu 500 g
kminek 2 g
pieprz 1 szczypta
oliwa extra vergine 20 ml
marchewka 1 szt.
bagietki 1 szt.
Ogórek: typu wąż, w sezonie mogą to być ogórki gruntowe. Myjemy go, połowę drobno ścieramy na tarce kuchennej. Przekładamy na durszlak, lekko solimy i odsączamy, dociskjąc do dna naczynia, żeby wycisnąć jak najwięcej soku.
Pozostałe składniki: w międzyczasie płuczemy miętę i koperek, otrząsamy je, żeby usunąć nadmiar wodu. Siekamy drobno, część koperku odkładamy do dekoracji. Obieramy czosnek. Wkładamy tofu do miski, rozdrabniamy je, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy zioła, kminek, sól, pieprz i 15 ml oliwy. Na koniec dodajemy ogórek, mieszamy dokładnie. Wegański sos odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Podanie: drugą połowę ogórka kroimy w słupki. Marchewkę myjemy, obieramy, kroimy jak ogórek. Wegański sos tzatziki przed podaniem ponownie mieszamy. Wierzch skrapiamy 5 ml oliwy, posypujemy koperkiem. Serwujemy z warzywami i pełnoziarnistą (lub pszenną) bagietką - można ją wcześniej zgrillować.
Źródło: serwis partnerski EATBETTER.de, https://www.eatbetter.de/rezepte/tsatsiki-vegan-cremig-leckeres-rezept