www.bbcgoodfood.com
5 (2)
Pizza ze świątecznych resztek to dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru mięsa, które przygotowaliśmy na uroczysty obiad. Bazę stanowi klasyczny sos pomidorowy. Na wierzchu można położyć kawałki indyka i farsz, z którym się piekł. Kompozycję dopełnią plastry mozzarelli i liście szałwii skąpane w oliwie. Podzielcie się świąteczną pizzą podczas relaksującego obiadu po wielkim dniu.
ciasto na pizzę 300 g
sos pomidorowy 6 łyżek stołowych
nadzienie 100 g
indyk 100 g
mozzarella 100 g
oliwa z oliwek 1 łyżka stołowa
szałwia 1 pęczek
Przygotowanie: robimy ciasto na pizzę. Możemy też kupić gotowy spód lub mieszankę mąki i suszonych drożdży, do której wystarczy dolać wodę i oliwę (da się ją dostać w sklepach z importowaną żywnością). Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (tryb góra-dół) lub 200°C (z termoobiegiem). Rozwałkowujemy ciasto, przykrywamy je i odkładamy na 10 minut.
Dodatki: smarujemy spód sosem (możemy po prostu wymieszać przecier pomidorowy z ulubionymi ziołami i przyprawami). Rozkładamy kawałki indyka (resztki pieczonego mięsa lub wędliny) i farsz ze świątecznej pieczeni. W kuchni angielskiej składa się on głównie z chleba, cebuli, selera naciowego, masła i ziół. Do pizzy najlepiej sprawdzi się taki, który zawiera mięso ze świeżej kiełbaski śniadaniowej. Na wierzchu umieszczamy mozzarellę pokrojoną w plastry.
Liście szałwii: obrywamy z gałązek. Mieszamy je z oliwą, żeby uwolniły jak najwięcej aromatu i nie przypaliły się w piekarniku. Uzyskanym w ten sposób ziołowym dressingiem polewamy pizzę z dodatkami.
Pieczenie: przenosimy placek na blaszkę wyłożoną pergaminem lub specjalny kamień ceramiczny (wcześniej rozgrzany). Pieczemy przez 10–12 minut, aż ser się roztopi. Pizza ze świątecznych resztek powinna mieć rumiane, chrupiące ranty.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/christmas-pizza