Joanna Komorowska

Żurek wegetariański

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Żurek wegetariański to tradycyjna zupa wielkanocna, która pojawia się prawie w każdym domu podczas tych świąt. Przygotowanie wersji bezmięsnej nie przysporzy nam większych problemów. Bazą jest esencjonalny warzywny bulion i zakwas, który nadaje lekko kwaśny, charakterystyczny smak. Aromat podbije dodanie tartego chrzanu, odrobina kwaśnej śmietany oraz majeranek. Uwieńczeniem jest ugotowane na twardo jajko. Zapraszamy po nasz przepis na żurek wegetariański.

Składniki:

  • marchewka  500 g

  • pietruszka  300 g

  • seler  250 g

  • por  1 szt.

  • ziemniaki  400 g

  • ziele angielskie  3 szt.

  • liść laurowy  3 szt.

  • pieprz  5 szt.

  • majeranek  8 g

  • czosnek  3 ząbki

  • zakwas  250 ml

  • tarty chrzan  20 g

  • śmietana  100 g

  • olej  20 ml

  • jajka kurze  4 szt.

  • natka pietruszki  0.5 pęczka

  • koperek  0.5 pęczka

  • sól  8 g

  • pieprz  3 g

Żurek wegetariański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wszystkie warzywa na żurek wegetariański obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Z ziemniaków robimy kostkę. Natkę pietruszki i koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Czosnek obieramy, 1 ząbek tniemy na pół i zostawiamy na później.

  • Krok 2:

    Bulion: warzywa, oprócz ziemniaków, przekładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody, dodajemy grzyby suszone oraz: ziele angielskie, listki laurowe, pieprz  w ziarnach oraz otarty w dłoniach majeranek. 2 ząbki czosnku obieramy i dokładamy do warzyw. Bulion gotujemy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Dokładamy natkę pietruszki. Gotujemy 5 minut, przecedzamy. 

  • Krok 3:

    Żurek wegetariański: ziemniaki dodajemy do bulionu, gotujemy ok. 10 minut – do miękkości. Dokładamy 1 ząbek czosnku, wcześniej przygotowanego i olej. Butelkę z zakwasem wstrząsamy, aby mąka z dna wymieszała się z płynem. Dodajemy go do żurku, najlepiej stopniowo, sprawdzając smak zupy, mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 2 minuty, mieszając.

  • Krok 4:

    Wykończenie: dokładamy chrzan. Śmietanę hartujemy, dodając do niej 2–3 łyżki gorącej zupy. Wlewamy do zupy i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

  • Krok 5:

    Jajka: gotujemy na twardo przez 8–10 minut. Przestudzone obieramy i kroimy na pół.

  • Krok 6:

    Podanie: żurek rozlewamy do talerzy, układamy na wierzchu jajka, dokładamy grzyby suszone. Całość posypujemy koperkiem.

Porady

  • Do żurku wegetariańskiego możemy samodzielnie przygotować zakwas. Jest to bardzo łatwe do wykonania. Wystarczy do słoika dodać: 500 ml wody, 6 łyżek mąki żytniej typu 2000, 5 obranych ząbków czosnku, 4 listki laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego. Całość mieszamy, przykrywamy np. gazą, nie zakręcamy. Stawiamy w ciepłym zacienionym miejscu, raz dziennie zakwas mieszamy. Po 7–8 dniach powinien być gotowy i ładnie pachnąć. 
  • Do żurku wegetariańskiego zamiast ziemniaków, możemy dodać domowe grzankami, np. z czerstwego pieczywa zezłoconego na suchej patelni lub w piekarniku. 
  • Zupę możemy zamiennie posypać posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Obie te przyprawy doskonale komponują się żurkiem.
  • Do potrawy możemy dodać wegetariańską lub wegańską białą kiełbasę.
  • Niewątpliwie domowy, tarty chrzan będzie lepszym wyborem niż ten ze słoika. Jeżeli jednak decydujemy się na taki to sprawdźmy skład, im mniej zbędnych dodatków, tym lepiej.  
  • Majeranek ocieramy rękoma i dodajemy go wcześniej. Dzięki temu oddaje on cały swój aromat. Jeśli używamy świeżego, wrzucamy go do żurku wegetariańskiego na koniec gotowania, albo posypujemy nim zupę już w talerzach. 
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne