Żurek na wędzonce

Ocena:

4.6 (167)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
idealny na świąteczny stół

Składniki:

  • Około 3 litry wody
  • 1 opakowanie białej kiełbasy, surowej lub parzonej
  • 25 dag swojskiego wędzonego boczku
  • 25 dag żeberek wędzonych
  • 3 marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na grubych oczkach tarki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w paseczki
  • 0,5 małego selera korzennego pokrojonego w kosteczkę lub startego
  • 1 pietruszka pokrojona w kosteczkę lub starta
  • 2 cebule
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Ok. 5 łyżeczek startego chrzanu, byle nie śmietankowy
  • Około 700 ml domowego zakwasu na żurek lub 2 torebki żurku w proszku np. Winiary
  • Kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę, można pominąć.
  • Kilka suszonych grzybków lub sproszkowany susz grzybowy
  • 8-9 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w grubą kostkę
  • Sól lub jarzynka, pieprz zmielony, majeranek.
  • Czosnek tyle , ile lubimy, ja dodałam 2 ząbki

Żurek na wędzonce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żeberka wędzone, boczek, kiełbasę i warzywa zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, wrzucić listki laurowe, ziele, dodać sól lub Vegetę i pieprz. Gotować wolno do miękkości warzyw. Po ok. 20 minutach gotowania wyjąć kiełbasę, odrzucić niej osłonki i pokroić w kostkę, dodać ponownie do wywaru. Ugotować jajka na twardo i obrać kilka ziemniaków, pokroić je w kostkę. Ziemniaki dodać do wywaru. Na końcu dodać zakwas lub żurek w proszku. Doprawić chrzanem i majerankiem. Dodać jajka. Tuż przed podaniem dodać trochę kwaśnej śmietany lub Mascarpone
  • Rady
  • Na 5-10 min przed końcem można dodać ser żółty pokrojony w kostkę, albo kosteczki z grzanek. Dla odmiany z kiełbaski można zrobić pulpety
  • Kto lubi zawiesiste zupy można wywar zagęścić mąką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne