Zupa ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Ocena:

4.56 (160)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Zupa ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami to bardzo sycący posiłek na zimniejsze dni. Spróbujcie zupy ziemniaczanej z kiełbasą i pieczarkami. 

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • olej  1 łyżka stołowa

  • ziemniaki  2 szt.

  • czerwona papryka  1 szt.

  • kiełbasa  200 g

  • kapusta biała  400 g

  • pieczarki  200 g

  • wywar  750 ml

  • przecier pomidorowy  2 łyżki stołowe

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • słodka papryka  1 szczypta

  • bazylia  1 szczypta

Zupa ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Posiekaną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę smażymy, następnie wrzucamy obraną i pokrojoną w paski paprykę i chwilę dusimy. Plasterki kiełbasy podsmażamy na suchej patelni.
  • Krok 2: Wszystkie składniki wraz z poszatkowaną kapustą i pokrojonymi w plasterki pieczarkami wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości. Dodajemy przecier pomidorowy. Przyprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i bazylią.

Porady

W przepisie wywar to bulion warzywny. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne