4.5 (170)
Zupa z soczewicy z pomidorami na mleku kokosowym to doskonała propozycja na rozgrzewający obiad. Przepis jest prosty i nie zajmuje wiele czasu, za to smakuje wyśmienicie!
1 szklanka czerwonej soczewicy
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1 puszka mleka kokosowego
po łyżeczce: kurkumy, kuminu, imbiru, lub żółtego curry, sól i pieprz
sok z połowy cytryny
natka pietruszki
olej do smażenia
Gotujemy 2,5 szklanki wody. Na wrzatek wrzucamy soczewicę. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na rozgrzanym oleju. Gdy cebula jest już miękka, dodajemy posiekany czosnek, przyprawy i pomidory. Podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Kiedy soczewica jest miękka, dorzucamy cebulę z pomidorami. Gotujemy przez chwilę wszystko razem. Dolewamy mleko kokosowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy obficie natką pietruszki.
To danie zostało przygotowane przez redakcję Slowly Veggie na Hoop Likes Festival.
Porady
Zobacz też: gulasz wegetariański z soczewicą