Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Najsmaczniejsza zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów - do podania z makaronem lub z ryżem. Bardzo aksamitna, kremowa i bez konserwantów.

Zupyzupa pomidorowa

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.31 z 32 głosów)

Składniki:

  • 2-3 kg pomidorów (najlepiej przejrzałych, czerwonych i słodkich)
  • 2 cebule
  • 0,5-0,75 l rosołu
  • łyżeczka masła
  • oliwa
  • bazylia/natka pietruszki
  • kubeczek śmietany 30%
  • ulubiony makaron lub ryż

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory myjemy i wrzucamy na dużą patelnię. Nie obieramy ich ze skórki, żeby było szybciej. Wlewamy odrobinę oliwy i przykrywamy przykrywką. Żeby szybciej się rozpadły, można je poprzekrawać na pół. Co jakiś czas mieszamy pomidory i miażdżymy na papkę. Powstały sos pomidorowy przelewamy do garnka.
  • Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na maśle i dorzucamy do pomidorów. Dolewamy trochę rosołu i gotujemy kilka minut. Całość miksujemy. W zależności od słodkości i zawartości wody w pomidorach dodajemy odpowiednią ilość rosołu. Próbujemy i ewentualnie dosalamy zupę.
  • Ostatni krok do pysznej i kremowej zupy to przecedzenie jej przez sitko. Najlepiej wlewać na sitko mniejsze porcje i często je czyścić. Wtedy praca pójdzie nam szybciej. Na sitku zostaną kawałki skórki i pestki, które wyrzucamy. Niestety po odcedzeniu zostaje sporo mniej zupy, ale jest pyszna, kremowa i nie do podrobienia :] Dolewamy do niej kubeczek śmietany 30 % i podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. Dekorujemy natką pietruszki albo posiekaną bazylią.
  • Latem mamy możliwość kupić najtańsze i najsłodsze pomidory. Możemy je umyć i zamrozić (w całości ze skórką) i zaskoczyć rodzinę pyszną zupą w samym środku zimy :]
Share

Podobne przepisy