Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym to pomysł na wykorzystanie wcześniej przygotowanego curry z kalafiora. Z dodatkiem kurczaka zupa stanie się bardziej pożywna.
Składniki:
1 l bulionu drobiowego
2 marchewki
Puszka mleka kokosowego
Curry z kalafiora (link do przepisu poniżej)
Szczypta mielonej kozieradki
Do posypania: natka kolendry
Opcjonalnie: pierś z kurczaka, usmażona lub sparzone krewetki
Do podania: niesolone orzeszki ziemne, uprażone
Zupa kalafiorowa z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Gotujemy bulion drobiowy z dwiema marchewkami pokrojonymi w plasterki, mieszamy z mlekiem kokosowym, wrzucamy część curry z kalafiora, gotujemy 5 min. Przyprawiamy do smaku mieloną kozieradką.
Przed podaniem posypujemy natką kolendry i lekko uprażonymi na suchej patelni niesolonymi orzeszkami ziemnymi. Można też dołożyć usmażoną pierś kurczaka, pokrojoną w ukośne plasterki, lub sparzone krewetki.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018.