Zupa grzybowa z makaronem

Ocena:

4.48 (188)

  • 60 min.
  • dla 4 osób

Przepis na tradycyjną zupę grzybową z makaronem.

Składniki:

  • 30 dag grzybów leśnych
  • mała cebula
  • 4 łyżki masła
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 pora
  • 1/4 główki kapusty
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz, majeranek
  • śmietana do zupy
  • natka pietruszki
  • 1/2 opakowania makaronu do zup, ugotowanego

Zupa grzybowa z makaronem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oczyszczone i wypłukane grzyby kroimy na dość duże kawałki. Cebulę siekamy.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, szklimy cebulę, wkładamy grzyby i dusimy, aż odparuje niemal cała woda.
  • Obieramy i czyścimy wszystkie warzywa.
  • Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w kostkę, pora tniemy w paski, a kapustę szatkujemy.
  • Warzywa wkładamy do garnka z grzybami, zalewamy ok. 1,5 l wody, gotujemy na małym ogniu ok. 35 min.
  • Na patelni roztapiamy resztę masła, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając chochlę wywaru.
  • Zasmażkę wlewamy do zupy, mieszamy, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, zabielamy śmietaną.
  • Gotujemy jeszcze ok. 5 min.
  • Na koniec wsypujemy posiekaną natkę, wkładamy makaron i mocno razem zagrzewamy.
  • Zupę wymieszaną z makaronem trzeba podawać od razu, ponieważ makaron „wypija„ wywar i rozmięka
  • w kilkanaście minut potrafi zamienić zupę w nieapetyczną breję. Bezpieczniejsza metoda to wyłożenie ugotowanego makaronu do miseczek i zalanie go bardzo gorącą zupą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016

Porady

Zobacz też: Zupa grzybowa z fasolą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne