Zupa grzybowa na wołowinie

Ocena:

4.45 (154)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
Przepis na zupę na wołowinie z grzybami

Składniki:

  • 1/2 szklanki suszonych kapeluszy borowików
  • 1 kg kości wołowych
  • 1/2 kg pręgi wołowej włoszczyzna +1/4 włoskiej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • po szczypcie: suszonego imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
  • pęczek natki pietruszki
  • maggi
  • koperek

Zupa grzybowa na wołowinie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Grzyby zalewamy szklanką letniej wody, odstawiamy na ok. 1 godz. Umyte i osuszone kości obsmażamy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić, wkładamy do garnka. Dodajemy pręgę oraz oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę, grzyby razem z wodą z moczenia, liście, pieprz i ziele, ok. 3 l wody, zagotowujemy i dokładnie szumujemy. Dodajemy przypieczoną na ogniu cebulę w łupinie, obrane i nadgniecione ząbki czosnku, lubczyk i po troszku reszty przypraw, gotujemy wszystko, aż pręga będzie miękka – wtedy ją wyjmujemy i odkładamy. Do garnka wkładamy cały pęczek natki, ustawiamy płomień na minimum i gotujemy jeszcze 2–3 godz. przecedzamy do innego garnka, przyprawiamy do smaku – rosół powinien być wyrazisty i pikantny, dodajemy pokrojoną w paski pręgę i grzyby z wywaru. podajemy z grubymi kluskami typu spätzle lub pokrojonym w paski naleśnikiem, posypujemy koperkiem.

Porady

Zobacz też: Zupa grzybowa z fasolą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne