4-5 plastrów wołowiny, pokrojonej w plastry i delikatnie rozbitej
Musztarda lub keczup
4-5 plastrów wędzonego boczku lub szynki dojrzewającej
4-5 pasków czerwonej papryki
1-2 ogórki korniszony pokrojone wzdłuż na ćwiartki
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
Wino lub ciemny rum
Mąka do panierki
słodka mielona papryka, pieprz, sól lub Vegeta Natur
Oraz:
1 czerwona papryka
Kawałek pora
1 łodyga selera naciowego
1 czerwona cebula
Kilka pieczarek, małe pokrojone na połówki a duże na kawałki
2 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Kostka bulionowa z wędzonego boczku lub wołowa
0,5 litra piwa lub 1 szklanka wina czerwonego
Vegeta, pieprz, czosnek
Koperek lub natka pietruszki
Mascarpone 2 łyżki lub smietana
Zrazy wołowe z boczkiem i piwem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokrojone i rozbite przez folię skropić winem lub rumem, przyprawić solą lub Vegetą, słodką mieloną papryką i pieprzem.
Plastry mięsa posmarować musztardą lub keczupem i położyć po plastrze wędzonego boczku lub szynki dojrzewającej/ona nadaje ciekawy smak/.
Ponadto położyć po pasku czerwonej papryki, korniszona, troszkę cebulki, zwijać w roladki i ewentualnie spiąć wykałaczką lub osznurować nitką bawełnianą. Gdy mamy warto dodać jeszcze pasek chleba razowego.
Roladki otoczyć w mące z dodatkiem sł. mielonej papryki i obsmażyć.
Przełożyć roladki do rondla, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa: czerwona papryka, kawałek pora,1 łodyga selera naciowego,1 czerwona cebula, kilka pieczarek,2 listki laurowe,4 ziarna ziela ang., kostka bulionowa z wędzonego boczku lub wołowa, podlać piwem ok.0,5 litra lub czerwonym winem.
Danie doprawić Vegetą lub solą, pieprzem, czosnkiem, na koniec dodać zieleninę i ew. Mascarpone lub śmietanę .