Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: godzina
Porcja: 425 kcal
Składniki na 6 porcji
Składniki:
kg polędwicy wołowej lub wołowiny bez kości (zrazówka)
sól, pieprz
2 łyżki masła
3 cebule
10 dag suszonych borowików lub 25 dag pieczarek
łyżeczka mąki
szklanka śmietany
Zrazy po nelsońsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
To małe kotleciki z polędwicy wołowej w sosie grzybowo-cebulowym zaprawianym śmietaną. Podawane są w rondelkach zwanych nelsonkami. Wołowinę pokroić w cienkie plastry na małe kotleciki. Każdy plaster delikatnie zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić z obu stron na maśle i przełożyć do rondla.
Cebulę obrać, pokroić w plastry, zeszklić na tym samym tłuszczu i dodać do mięsa. Borowiki umyć, namoczyć w wodzie (na ok. godzinę) i w tej samej wodzie ugotować do miękkości. (Pieczarki udusić na maśle). Grzyby pokroić w paseczki i wraz z wywarem dodać do mięsa.
Dusić na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Zrazy wyjąć na ogrzany półmisek, pozostały w rondlu sos zaprawić mąką wymieszaną z 2 łyżkami zimnej wody i zagotować. Dodać śmietanę i wymieszać. Zrazy polać sosem, podawać z ziemniakami.