Ailsa Burt

Caponata z zimowych warzyw

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Caponata z zimowych warzyw to sezonowa odpowiedź na klasyczny włoski przepis z bakłażanem. Ten rozgrzewający i zdrowy posiłek tworzą przede wszystkim dynia i rzepa przyrządzone w piekarniku. Podobnie jak w pierwowzorze, tak i tu nie może zabraknąć kaparów, oliwek, rodzynek, pomidorów, aromatycznej oliwy i octu balsamicznego. Pozwólcie sobie na odrobinę komfortu w mroźne dni i przygotujcie zimową caponatę na rodzinną ucztę.

Składniki:

  • dynia  200 g

  • rzepa  250 g

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • por  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • ocet balsamiczny  30 ml

  • kapary  1 łyżka stołowa

  • czarne oliwki  2 łyżki stołowe

  • rodzynki  2 łyżeczki

  • pomidory w puszce  200 g

  • bazylia  10 liści

Caponata z zimowych warzyw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pieczenie warzyw: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C z termoobiegiem. Dynię i rzepę obieramy i kroimy w kostkę, po czym wrzucamy do brytfanny z połową oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy przez 20–25 minut, aż warzywa będą miękkie i zrumienione na brzegach.

  • Krok 2:

    Caponata: rozgrzewamy pozostałą oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Kroimy pory w cienkie plasterki i smażymy je przez kilka minut, aż lekko zmiękną. Dodajemy dynię i rzepę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i ocet balsamiczny. Gotujemy przez około 2 minuty, aż płyn uzyska konsystencję syropu. Dodajemy odsączone kapary, posiekane oliwki, rodzynki i pomidory. Redukujemy przez 15–20 minut, z uchyloną przykrywką, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy część przygotowanych świeżych listków bazylii. Doprawiamy do smaku. 

  • Krok 3:

    Podanie: dekorujemy danie pozostałymi ziołami. Caponata z zimowych warzyw doskonale smakuje z chrupiącym chlebem. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/winter-vegetable-caponata

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne