Katy Greenwood

Ziemniaki pieczone à la pizza

Ocena:

0 (0)

  • 1 godz. 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Ziemniaki pieczone à la pizza to połączenie dwóch uwielbianych przez wszystkich potraw w jednym efektownym daniu. Żeby je zrobić, nie trzeba się wcale namęczyć, a efekt jest pełen smaku i komfortu. Wystarczy przyrządzić ziemniaki w mundurkach, rozpołowić je, przykryć ulubionymi dodatkami i zapiec z serem. My proponujemy klasyk – sos pomidorowy i pepperoni. Pieczone ziemniaki à la pizzerinki udekorowane świeżą bazylią zrobią furorę na każdej imprezie. 

Składniki:

  • ziemniaki  4 szt.

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • czerwona cebula  0.5 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • salami  60 g

  • pomidory w puszce  400 g

  • bazylia  0.5 pęczka

  • mozzarella  100 g

Ziemniaki pieczone à la pizza - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: dokładnie myjemy (czyścimy skórkę szczoteczką lub szorstką stroną gąbki) i dobrze osuszamy, a następnie nakłuwamy kilka razy widelcem. Wkładamy je bezpośrednio na ruszt piekarnika rozgrzanego do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (termoobieg). Pieczemy przez 1–1,5 godziny, aż będą miękkie. Jeśli mamy mało czasu, możemy zawinąć każdy ziemniak po nakłuciu w pergamin i włożyć do mikrofalówki. Urządzenie nastawione na wysoką moc powinno zmiękczyć warzywo w ciągu 8–10 minut.  

  • Krok 2:

    Dodatki: rozgrzewamy oliwę na małej patelni. Smażymy na niej posiekaną czerwoną cebulę przez 5 minut, aż zeszkli się i zmięknie. Rwiemy pepperoni na mniejsze kawałki i mieszamy je z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wrzucamy na patelnię z cebulą. Smażymy przez 1–2 minuty, a następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki. Doprowadzamy je do wrzenia, po czym gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy połowę bazylii (możemy lekko posiekać listki).

  • Krok 3:

    Ziemniaki pieczone à la pizza : rozpoławiamy przyrządzone wcześniej ziemniaki w mundurkach. Możemy je lekko spłaszczyć (żeby zrobić z nich stabilne spody) lub ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy ich wierzch sosem pomidorowym z pepperoni. Posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy przez kilka minut w piekarniku nastawionym na funkcję grill, żeby roztopić ser. Podajemy udekorowane świeżą bazylią. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pizza-baked-potato

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne