Zawijańce wieprzowe z mięsem mielonym i pieczarkami
Ocena:
4.56
(181)
2 godz. 0 min.
dla 10 osób
Efektowne i bardzo dobre danie na uroczysty obiad
Składniki:
1 kg karkówki
70 dag dobrego mielonego mięsa wieprzowego
0,5kg pieczarek
2 duże cebule
przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
delikat do mięs
Zawijańce wieprzowe z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Karkówkę pokroić na płaty, rozbić (tak, żeby nie podziurawić).Posypać przyprawami i odłożyć na 30 min. Mięso mielone wymieszać z podsmażoną cebulką i pieczarkami. doprawić solą i pieprzem. Pokroić drobniutko natkę pietruszki i dodać do mięsa. Wymieszać dokładnie. Nałożyć na płaty karkówki i ciasno zwinąć. Otoczyć w papryce. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do gotującej się wody z listkiem laurowym, pieprzem ziarnistym i zielem angielskim. Gotować ok. 45 min. Sos przygotować zgodnie z przepisem. Podawać z ziemniaczkami i sałatką z buraczków lub z pieczywem.