Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów, jajek i rukoli
Ocena:
4.53
(163)
60 min.
dla 4 osób
bardzo smaczna, pożywna i aromatyczna :)
Składniki:
1 kg ziemniaków
3 cebule
3 pomidory rzymskie (około 300 g)
5 jajek
2 duże ząbki czosnku
50 g rukoli
rukola na wierzch zapiekanki
25 g słonecznika łuskanego
300 g śmietany
70 g sera żółtego
1 łyżka tymianku
pieprz mielony
1 łyżka przyprawa do dań Kucharek
sól
olej do smażenia i wysmarowania naczynia
Zapiekanka z ziemniaków, pomidorów, jajek i rukoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obieramy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy około 10-12 minut, ugotowane zostawiamy na chwilę na sicie by przestygły a następnie kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy w plastry. Pomidory obieramy ze skórki i również kroimy w plastry. Cebule obieramy, kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekany drobno czosnek i całość razem jeszcze chwilkę smażymy. Śmietanę mieszamy z tymiankiem, Kucharkiem i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, układamy kolejno: połowa ziemniaków, smarujemy je połową śmietany, na nie wykładamy cebulę i solimy ją, następnie pomidory, które posypujemy pieprzem, rukola, jajka, które posypujemy solą, połowa startego na tarce o grubych oczkach sera i pozostałe ziemniaki. Słonecznik prażymy na patelni na której smażyliśmy cebulę. Całość smarujemy pozostałą śmietaną i zapiekamy, pod przykryciem, 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (z termoobiegiem). Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy z piekarnika, na gorącą ścieramy resztę sera żółtego, posypujemy częścią prażonego słonecznika, przykrywamy i wkładamy do wyłączonego, gorącego piekarnika by ser się ładnie rozlał po zapiekance.
Zapiekankę dzielimy na porcje, nakładamy na talerze i posypujemy świeżą rukolą i słonecznikiem.