Przygotowanie: 30 minut
Zapiekanie: 10 minut
Porcja: 500 kcal
Składniki:
12 mrożonych paluszków rybnych
30 dag makaronu rurki
puszka pomidorów bez skórki (40 dag)
3 świeże pomidory
20 dag startego żółtego sera (np. gouda)
olej do smażenia
1/2 pęczka dymki
ew. kilka kropli tabasco
cukier, sól, pieprz
Zapiekanka z paluszkami rybnymi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, osączyć.
Paluszki usmażyć na oleju, osączyć z tłuszczu. Pomidory bez skóry wraz z zalewą włożyć do rondelka, zagotować, przyprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. sosem tabasco. Zmiksować na gładki sos. Świeże pomidory opłukać, pokroić w plasterki.
Makaron wyłożyć na dno żaroodpornej formy, obłożyć plasterkami pomidorów. Oprószyć solą, pieprzem, polać sosem pomidorowym. Rozłożyć paluszki, posypać startym serem. Zapiekać 10 min w temp. 220°C. Posypać dymką.