Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Składniki:
dorsz 2 filety
masło 1/2 kostki
czosnek 2 ząbki
szczypiorek 1/3 pęczku
koperek
bułka tarta 5 łyżek
oliwa 2 łyżki
parmezan tarty 1 łyżka
sok i skórka z cytryny
sól
pieprz
masło do formy
Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Masło połącz z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw do smaku. Filety opłucz, przekrój na pół. Przełóż do miski, oprósz pieprzem, skrop sokiem z jednej cytryny, odstaw na 20 min. Przygotuj posypkę: tartą bułkę wsyp do miseczki. Dodaj skórkę cytrynową i parmezan. Dolej oliwę. Wszystkie składniki wymieszaj. Formę żaroodporną posmaruj masłem. Ułóż w niej rybę. Na każdym kawałku rozsmaruj porcję masełka ziołowego. Posyp bułką tartą z serem, skórką cytrynową i polej oliwą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st i piecz przez ok. 30 min.