Zapiekanka na drożdżowym cieście

Ocena:

4.48 (178)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: ok. 25 minut
Porcja: 440 kcal

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 15 dag wędzonego boczku
  • duży por
  • 2 cebule
  • łyżka oleju
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
  • sól
  • tłuszcz do blachy

Zapiekanka na drożdżowym cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, oprószyć cukrem i szczyptą soli. Wlać ok. 2/3 szklanki ciepłej wody, zagnieść gładkie ciasto.
  • Blachę natłuścić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć na blachę, formując niewysoki brzeg.
  • Boczek pokroić w cienkie paseczki. Cebule obrać, pokroić w krążki. Por dokładnie oczyścić, umyć, pokroić w krążki.
  • Olej rozgrzać na patelni, wrzucić boczek, przesmażyć. Dodać por i cebulę, podsmażyć, przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem cayenne, ostudzić.
  • Nadzienie rozłożyć na cieście. Piec około 25 minut w temp. 200 C.
  • Podawać na gorąco.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne