Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką

Ocena:

4.46 (157)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką to pikantne danie do przygotowania w łatwy i szybki sposób. Farsz możecie wykorzystać na przykład do naleśników. Spróbujcie zapiekanych ziemniaków z węgierską mieszanką warzywną. 

Składniki:

  • ziemniaki  4 szt.

  • olej  2 łyżki stołowe

  • kiełbasa  100 g

  • mrożone warzywa  2 szklanki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • papryka wędzona  1 szczypta

  • czosnek mielony  1 szczypta

  • tymianek  1 szczypta

  • żółtko  2 szt.

  • ketchup  1 łyżka stołowa

  • ser żółty  200 g

Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ugotowane duże ziemniaki przecinamy wzdłuż na połówki, wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną pikantną kiełbasę i mieszankę węgierską. Smażymy, aż odparuje woda, a warzywa pozostaną lekko jędrne.

  • Krok 2:

    Oprószamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, mieszamy z kawałkami wydrążonymi z ziemniakami, jeszcze chwilę podsmażamy. Żółtka mieszamy z około czterema łyżkami keczupu, dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy ze startym miękkim, żółtym serem. Masą napełniamy ziemniaki, zapiekamy w temp. 180°C, aż ser się rozpuści.

Porady

W przepisie wykorzystano mrożone warzywa jako mieszankę węgierską. 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne