Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką/Fot. Małgorzata Kujda, stylizacja: Żaneta Hajnowska
4.46 (157)
Zapiekane ziemniaki z węgierską mieszanką to pikantne danie do przygotowania w łatwy i szybki sposób. Farsz możecie wykorzystać na przykład do naleśników. Spróbujcie zapiekanych ziemniaków z węgierską mieszanką warzywną.
ziemniaki 4 szt.
olej 2 łyżki stołowe
kiełbasa 100 g
mrożone warzywa 2 szklanki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
papryka wędzona 1 szczypta
czosnek mielony 1 szczypta
tymianek 1 szczypta
żółtko 2 szt.
ketchup 1 łyżka stołowa
ser żółty 200 g
Ugotowane duże ziemniaki przecinamy wzdłuż na połówki, wydrążamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojoną pikantną kiełbasę i mieszankę węgierską. Smażymy, aż odparuje woda, a warzywa pozostaną lekko jędrne.
Oprószamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, mieszamy z kawałkami wydrążonymi z ziemniakami, jeszcze chwilę podsmażamy. Żółtka mieszamy z około czterema łyżkami keczupu, dodajemy do warzyw, wszystko mieszamy ze startym miękkim, żółtym serem. Masą napełniamy ziemniaki, zapiekamy w temp. 180°C, aż ser się rozpuści.
Porady
W przepisie wykorzystano mrożone warzywa jako mieszankę węgierską.