Jest to proste i zdrowe danie z sałatką z tuńczyka.
Składniki:
4 duże ziemniaki do pieczenia
2 puszki tuńczyka w kawałkach
1 cytryna
2 łyżki majonezu
15 dag startego żółtego sera
natka pietruszki do przybrania
sól, pieprz
oliwa z oliwek
Zapiekane ziemniaki z tuńczykiem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i gotujemy. Muszą być na wpół miękkie.
2. Po ugotowaniu przekładamy je na blachę skropioną oliwą. Ziemniaki nacinamy parokrotnie, skrapiamy oliwką. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego pieca na ok 40 minut.
3. W tym czasie przygotowujemy tuńczyka. Do miseczki przekładamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
4. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika. Nakładamy na środek sałatkę, posypujemy serem żółtym i natką pietruszki.