zapiekane_ziemniaki_z_tunczykiem

Zapiekane ziemniaki z tuńczykiem.

Ocena:

4.52 (192)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 4 osób
Jest to proste i zdrowe danie z sałatką z tuńczyka.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki do pieczenia
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki majonezu
  • 15 dag startego żółtego sera
  • natka pietruszki do przybrania
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Zapiekane ziemniaki z tuńczykiem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.Ziemniaki dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i gotujemy. Muszą być na wpół miękkie.
  • 2. Po ugotowaniu przekładamy je na blachę skropioną oliwą. Ziemniaki nacinamy parokrotnie, skrapiamy oliwką. Posypujemy solą i pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego pieca na ok 40 minut.
  • 3. W tym czasie przygotowujemy tuńczyka. Do miseczki przekładamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.
  • 4. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika. Nakładamy na środek sałatkę, posypujemy serem żółtym i natką pietruszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne