Kotleciki z mielonej wieprzowiny zapiekane z majonezem i żółtym serem.
Składniki:
40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki bułki tartej
1 jajko
1 duża cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki przyprawy do zup w płynie
olej do smażenia
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżka soku z cytryny
30-40 g żółtego sera
Zapiekane kotleciki mielone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać jajko, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, bułkę tartą, pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na 4 części. Każdą część uformować w okrągły kotlecik, mocno spłaszczyć i kłaść na rozgrzany olej. Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron (nie trzeba ich w środku dosmażać) i przełożyć do naczynia do zapiekania. Resztę pokrojonej w kostkę cebuli przełożyć do miseczki. Dodać do niej majonez, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na podsmażonych kotlecikach. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ułożyć na kotlecikach. Kotlety zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut.