Zapiekane kotleciki mielone

Ocena:

4.46 (155)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Kotleciki z mielonej wieprzowiny zapiekane z majonezem i żółtym serem.

Składniki:

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • olej do smażenia
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30-40 g żółtego sera

Zapiekane kotleciki mielone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać jajko, połowę pokrojonej w kostkę cebuli, bułkę tartą, pieprz i przyprawę w płynie. Dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na 4 części. Każdą część uformować w okrągły kotlecik, mocno spłaszczyć i kłaść na rozgrzany olej. Kotleciki usmażyć na rumiano z obu stron (nie trzeba ich w środku dosmażać) i przełożyć do naczynia do zapiekania. Resztę pokrojonej w kostkę cebuli przełożyć do miseczki. Dodać do niej majonez, sok z cytryny, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na podsmażonych kotlecikach. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ułożyć na kotlecikach. Kotlety zapiekać w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne