Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.55 (189)
Doskonałe mięso, pyszne dodatki i sos - wolno pieczona kaczka z jabłkami i fistaszkami to propozycja na orientalną wersję z drobiem w roli głównej. Polecamy też wersję z sosem śliwkowym.
pierś z kaczki 2 szt.
miód 30 ml
sos sojowy 15 ml
przyprawa 5 smaków 5 g
papryka chili 1 szt.
jabłka 2 szt.
dymka 5 szt.
Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Patelnię mocno rozgrzewamy i przez 2–3 min podsmażamy piersi od strony skóry. Osuszamy i układamy w naczyniu do pieczenia.
Miód mieszamy z sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków, polewamy mięso. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na temp. 80°C i pieczemy 3 godz. Pozostawiamy do wystudzenia w wygaszonym piekarniku.
Papryczkę oczyszczamy z pestek i drobno kroimy. Fistaszki grubo rozgniatamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wystudzone piersi kroimy w plastry.
Podajemy w temperaturze otoczenia, posypane papryką, orzeszkami, udekorowane jabłkami i posiekaną dymką wymieszaną z resztą papryki i orzeszków.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
Porady
Podajmy kaczkę z sosem śliwkowym: 25 dag powideł śliwkowych mieszamy z 1/2 łyżeczki imbiru, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżką sherry i po 1/4 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki w proszku. Wszystko podgrzewamy ok. 5 min i studzimy.
Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym